20. 1. 2021   |   svátek má Ilona
 

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Název Množství a jednotka
kuřecí játra 600 g
cibule 1 ks
kořenová zelenina 250 g
čerstvý fenykl 1/2 ks
červené víno 400 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme viditelné bílé blány a překrojíme je na menší části. Zeleninu očistíme, z fenyklu odstraníme dřevnatou část a nať, a vše nakrájíme. Mrkev a petržel na kolečka, celer na kostičky, fenykl na proužky.
Játra opečeme v hrnci na rozpáleném oleji ze všech stran a odstavíme.
Zvlášť v hlubší pánvi na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu a fenykl. Cibuli přidáme, až když zelenina začne zlátnout na okrajích. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme lžíci rajčatového protlaku, promícháme a necháme vydusit na tuk (trvá to jen chvíli). Zeleninu podlijeme sklenkou červeného vína, necháme chvíli povařit a celý obsah pánve vlijeme k opečeným játrům. Přilijeme zbytek vína a hrnek vývaru tak, aby bylo maso ponořené. Okořeníme pepřem, lžičkou šalvěje, přidáme nové koření, bobkový list a pod pokličkou dusíme na mírném ohni doměkka asi třičtvrtě hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem. Dochutíme solí, případně malou lžičkou cukru.
Podáváme s jasmínovou rýží:
Rýži vsypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou v poměru 1:2 - na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. Rýži přivedeme k varu, osolíme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme 15 - 20 minut. Odstavíme a necháme ještě 5 - 10 minut pod poklicí dojít.

Tip:
Samozřejmě můžeme použít krůtí nebo i jiná játra :-).


 


RECEPTY

Dezert Mascarpone

Postup: Mascarpone vyklopíme do vyšší mísy, přidáme cukr, půlku tekuté šlehačky a... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňová krémová polévka

Postup: Menší dýni hokkaido dobře umyjeme, nemusíme ji loupat, slupka se u hokkaido... zobrazit recept

RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru a víně

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

RECEPTY

Tortilly plněné vepřovým masem a zeleninou

Postup: Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na... zobrazit recept

RECEPTY

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Postup: Houby (václavky, lišky apod.) předvaříme v osolené vodě. Na 1 litr vody dáme 2... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...