19. 5. 2022   |   svátek má Ivo
 

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Název Množství a jednotka
mrkev 600 g
zázvor čerstvý 2 lžičky
kokosové mléko 200 ml
zeleninový vývar 1 l
olivový olej 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Tahle polévka má mimořádný úspěch, je mírně nasládlá, díky zázvoru trošku pikantní a kokosové mléko jí dodává lehce exotickou chuť. To, jak je jednoduchá a rychlá, je už jen velmi příjemný bonus :-).



Postup
Všechnu mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olivový olej nebo máslo, přidáme kolečka mrkve, najemno nastrouhaný zázvor a orestujeme, až mírně zesvětlá a pustí šťávu. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a uvaříme doměkka, asi 15 - 20 minut. Odstavíme, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme 200 ml kokosového mléka. Promícháme a necháme už jen prohřát. Dochutíme solí a pepřem.
Do polévky můžeme vložit opečený toust se sýrem, krutonky, nasucho opražené mandle nebo loupaná dýňová semínka, posypat ji bylinkami (libečkem, petrželkou nebo koriandrem), podle chuti.

Tip:
Vývar můžeme použít i jakýkoliv masový.
Pokud použijeme sušený zázvor, dáme 2 čajové lžičky.


 


RECEPTY

Česneková sýrová pomazánka

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo. Mezitím nastrouháme eidam a prolisujeme česnek. Sýr... zobrazit recept

RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí salát

Postup: Kyselé rybičky vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Rebarborový koláč s tvarohem

Postup: Rebarboru očistíme, odkrojíme konce, oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové... zobrazit recept

RECEPTY

Řezy Margot

Postup: Na hrubém struhadle nastrouháme čokoládu Margot. K ní přidáme ostatní... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Jaké jsou výhody používání kávových kapslí

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...