3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Název Množství a jednotka
mrkev 600 g
zázvor čerstvý 2 lžičky
kokosové mléko 200 ml
zeleninový vývar 1 l
olivový olej 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Tahle polévka má mimořádný úspěch, je mírně nasládlá, díky zázvoru trošku pikantní a kokosové mléko jí dodává lehce exotickou chuť. To, jak je jednoduchá a rychlá, je už jen velmi příjemný bonus :-).



Postup
Všechnu mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme olivový olej nebo máslo, přidáme kolečka mrkve, najemno nastrouhaný zázvor a orestujeme, až mírně zesvětlá a pustí šťávu. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a uvaříme doměkka, asi 15 - 20 minut. Odstavíme, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme 200 ml kokosového mléka. Promícháme a necháme už jen prohřát. Dochutíme solí a pepřem.
Do polévky můžeme vložit opečený toust se sýrem, krutonky, nasucho opražené mandle nebo loupaná dýňová semínka, posypat ji bylinkami (libečkem, petrželkou nebo koriandrem), podle chuti.

Tip:
Vývar můžeme použít i jakýkoliv masový.
Pokud použijeme sušený zázvor, dáme 2 čajové lžičky.


 


RECEPTY

Rozinkové hřebínky

Postup: Rozinky a ořechy umeleme nebo rozmixujeme. Cukr a 2 vejce ušleháme do pěny,... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Celerový salát s uzeným lososem

Postup: Polovinu středně velkého celeru a 2 menší jablka oloupeme a nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová frittata

Postup: Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme salát kunovjanku bez... zobrazit recept

RECEPTY

Chilli con carne s kukuřicí

Postup: Najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...