1. 5. 2025   |   svátek má Svátek práce
 

Thajské červené karí (Thai red curry)

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 600 g
zelené fazolky 200 g
paprika červená nebo žlutá 1 ks
sterilovaná kukuřice 180 g
bambusové výhonky 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Receptů na thajské červené karí je hromada, a každý má ten svůj nejlepší recept. Mně se osvědčila tato úprava, kromě toho, že suroviny nejsou úplně běžné, je to jednoduché, lehké a výtečné jídlo, s nasládlo - slano - pálivou chutí, která je pro thajská jídla typická.



Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme kuřecí maso dozlatova. Přidáme jednu lžíci červené kari pasty (i více, podle toho, jak má být pokrm pálivý) a restujeme asi minutu. Přidáme kokosové mléko a kuřecí vývar, 2 stébla citronové trávy, kůru z 1/2 limetky, kukuřici, fazolky, bambusové výhonky, 2 lžičky nastrouhaného nebo sušeného galangalu (nebo lžičku jemně nastrouhaného zázvoru), 2 lžíce rybí omáčky a 5 kafírových limetkových lístků (dají se koupit v Tescu nebo Marks Spenceru). Přidáme papriku a vše společně povaříme tak, aby paprika zůstala křupavá. Nakonec do hotového pokrmu přidáme nasekanou thajskou bazalku. Pokud je potřeba, dochutíme solí. Podáváme s jasmínovou rýží.

Tip:
Některé suroviny jsou poměrně obtížně dostupné, koření i čerstvá zelenina (galangal, kafírové lístky, thajská bazalka) se dá sehnat někdy v Tescu, Makru nebo Marks Spenceru, ale nebývá to pravidlem.
Pokud nemůžete sehnat galangal, dá se místo něj použít zázvor, místo thajské bazalky můžete dát obyčejnou.
Zeleninu v thajské karí můžete různě obměňovat, můžete použít kombinaci karotka, cukrová kukuřice, chřest, zelené fazolky, nebo třeba lilek (nebo thajský kulatý lilek), hrášek, paprika, bambusové výhonky, můžete použít cuketu nebo i hříbky apod.
V některých receptech se nejprve povaří kokosové mléko, ve kterém se rozmíchá kari pasta, a do vroucího se teprve vkládají kousky kuřecího masa, to uvádím pro úplnost receptu. Pokud byste nejdříve restovali samotnou kari pastu, jak se taky mnohde uvádí, bude se vám dost připalovat.


 


RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí po staročesku

Postup: suroviny: hovězí harfa - kousek (není nutné dávat čtvr krávy :-))1 cibule -... zobrazit recept

RECEPTY

Šuhajky (šuhajdy)

Postup: Ivu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao a promícháme. Rozložíme si... zobrazit recept

RECEPTY

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Postup: Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...