3. 12. 2021   |   svátek má Svatoslav
 

Tarte Tatin - Obrácený jablečný koláč

Název Množství a jednotka
jablka cca 6 ks
cukr třtinový 150 g
máslo 50 g
listové těsto 250 g

moučník
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Spousta receptů vznikla omylem kuchařek. Omylem prý vznikl i Tarte Tatin - obrácený francouzský jablečný koláč. Začátkem minulého století sestry Stephanie a Caroline Tatin vedly v malém městečku Lamotte-Beuvron rodinný hotel. Jednoho dne, během lovecké sezóny, Stepfanie ve spěchu strčila do trouby jablka s máslem a cukrem a zapomněla na ně. Jablka v troubě zkaramelizovaly, a Stephanie ve snaze zachránit co se dá, na ně plácla kus těsta a upekla. Její koláč lovcům velmi chutnal, a z omylu se stal Tarte Tatin - jeden z nejslavnějších francouzských koláčů. Dodnes se v rodném městečku sester Tatinových první týden v září pořádají na jejich počest oslavy, kde obrácený jablečný koláč rozhodně nesmí chybět :-).



Postup
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na osminky. Do pánve s nepřilnavým povrchem nasypeme nasucho 150g cukru a za občasného míchání necháme zkaramelizovat - trvá to asi pět minut, mícháme do té doby, dokud nevznikne tekutý tmavý karamel. Do karamelu vmícháme po kouskách máslo, mícháme, až se suroviny pěkně spojí. Přidáme nakrájená jablka a za občasného promíchání necháme podusit asi deset minut, aby se trochu vyvařila šťáva z jablek a odstavíme. Zkaramelizovaná jablka přelijeme do kulaté koláčové formy, jablka by měla být co nejtěsněji u sebe, ještě trochu se spečou. Listové těsto vyválíme a vykrojíme z něj kruh o něco málo větší, než je průměr formy. Vyválenou placku položíme na horká jablka a okraje vařečkou přitlačíme co nejvíc pod okraj jablek (moc to nedrží, ale to vůbec nevadí). Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby měla kam odcházet pára, dáme do vyhřáté trouby a na 180° upečeme dorůžova (cca 30 - 35 minut). Koláč necháme asi 10 minut odpočinout, pak formu přiklopíme větším talířem a rychle obrátíme - nejlépe nad dřezem, horká šťáva může trochu vytéct. Necháme trošku vychladnout a podáváme ještě teplý.

Tip:
Jablka v karamelu se mohou připravit přímo ve formě, ve které se bude koláč péct, forma musí mít ovšem nepřilnavý povrch. Dala jsem na dno formy pečící papír, ale není to nutné, jablka se nepřichytí.
Jablka je lepší použít tvrdší a ne moc vodnatá a šťavnatá, jinak pustí hodně šťávy.
Cukr můžete použít samozřejmě i normální krystal (i krupici, to je jedno).


Další fotografie
 


RECEPTY

Pečená máslová dýně (nebo Hokkaido)

Postup: Dýni rozpůlíme ostrým nožem a lžící vydlabeme semínka. Máslovou dýni je lepší... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z pečených fazolí

Postup: Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Nakládané okurky - domácí nálev

Postup: Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky... zobrazit recept

RECEPTY

Banánový chlebíček (Banana bread)

Postup: Změklé máslo smícháme s cukrem, přidáme žloutky a šlehačem ušleháme do pěny.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...