5. 10. 2022   |   svátek má Eliška
 

Tarte Tatin - Obrácený jablečný koláč

Název Množství a jednotka
jablka cca 6 ks
cukr třtinový 150 g
máslo 50 g
listové těsto 250 g

moučník
Kuchyně: francouzská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Spousta receptů vznikla omylem kuchařek. Omylem prý vznikl i Tarte Tatin - obrácený francouzský jablečný koláč. Začátkem minulého století sestry Stephanie a Caroline Tatin vedly v malém městečku Lamotte-Beuvron rodinný hotel. Jednoho dne, během lovecké sezóny, Stepfanie ve spěchu strčila do trouby jablka s máslem a cukrem a zapomněla na ně. Jablka v troubě zkaramelizovaly, a Stephanie ve snaze zachránit co se dá, na ně plácla kus těsta a upekla. Její koláč lovcům velmi chutnal, a z omylu se stal Tarte Tatin - jeden z nejslavnějších francouzských koláčů. Dodnes se v rodném městečku sester Tatinových první týden v září pořádají na jejich počest oslavy, kde obrácený jablečný koláč rozhodně nesmí chybět :-).



Postup
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na osminky. Do pánve s nepřilnavým povrchem nasypeme nasucho 150g cukru a za občasného míchání necháme zkaramelizovat - trvá to asi pět minut, mícháme do té doby, dokud nevznikne tekutý tmavý karamel. Do karamelu vmícháme po kouskách máslo, mícháme, až se suroviny pěkně spojí. Přidáme nakrájená jablka a za občasného promíchání necháme podusit asi deset minut, aby se trochu vyvařila šťáva z jablek a odstavíme. Zkaramelizovaná jablka přelijeme do kulaté koláčové formy, jablka by měla být co nejtěsněji u sebe, ještě trochu se spečou. Listové těsto vyválíme a vykrojíme z něj kruh o něco málo větší, než je průměr formy. Vyválenou placku položíme na horká jablka a okraje vařečkou přitlačíme co nejvíc pod okraj jablek (moc to nedrží, ale to vůbec nevadí). Těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby měla kam odcházet pára, dáme do vyhřáté trouby a na 180° upečeme dorůžova (cca 30 - 35 minut). Koláč necháme asi 10 minut odpočinout, pak formu přiklopíme větším talířem a rychle obrátíme - nejlépe nad dřezem, horká šťáva může trochu vytéct. Necháme trošku vychladnout a podáváme ještě teplý.

Tip:
Jablka v karamelu se mohou připravit přímo ve formě, ve které se bude koláč péct, forma musí mít ovšem nepřilnavý povrch. Dala jsem na dno formy pečící papír, ale není to nutné, jablka se nepřichytí.
Jablka je lepší použít tvrdší a ne moc vodnatá a šťavnatá, jinak pustí hodně šťávy.
Cukr můžete použít samozřejmě i normální krystal (i krupici, to je jedno).


Další fotografie
 


RECEPTY

Dezert Mascarpone

Postup: Mascarpone vyklopíme do vyšší mísy, přidáme cukr, půlku tekuté šlehačky a... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí maso v mrkvi

Postup: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda - Vánek

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

RECEPTY

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Postup: Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Ščedračka (hrstková)

Postup: Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...