10. 7. 2025   |   svátek má Libuše/Amálie
 

Pažitková polévka

Název Množství a jednotka
pažitka 1 svazek
petržel - nať 2 snítky
celerová nať 1 snítka
cibule 1/2 kusu
máslo 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

kaldouny

Název Množství a jednotka
strouhanka 2 lžíce
máslo 1 lžíce
vejce 1 - 2 kusy
prolisovaný česnek 1 stroužek
muškátový květ
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Jarča



Postup
Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a lehce opražíme. Tento základ zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme jemně nakrájenou pažitku, zelenou petržel a celer. Okořeníme muškátovým oříškem, přidáme sůl. Vše provaříme 10 minut a pak zavaříme malé knedlíčky - kaldouny.
Kaldouny. Strouhanku pokapeme máslem, rozmícháme s rozšlehanými vejci a okořeníme muškátovým květem, utřeným česnekem, osolíme. Vše důkladně promícháme. Necháme chvíli odležet a pak tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do vroucí polévky. Vaříme asi 5 minut.


 


RECEPTY

Hrachová kaše

Postup: Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat.... zobrazit recept

RECEPTY

Pesto z medvědího česneku

Postup: Nejprve v malém mixéru rozmixujeme piniové oříšky, přidáme dvě plné hrsti... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové pyré

Postup: Dýni očistíme, lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a společně s... zobrazit recept

RECEPTY

Zasmažená česnekačka

Postup: V hrnci osmažíme na lžíci sádla na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...