17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 150 g
mleté vlašské ořechy 100 g
hořké kakao 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Z tlapkového těsta dělám košíčky, medvědí tlapky, plněné ořechy a někdy i rohlíčky - různě to střídám. Košíčky z tlapkového těsta ale pro mega úspěch dělám každý rok, obvykle udělám dvě dávky a z poloviny udělám tlapky nebo ořechy a ze zbytku košíčky. Jako JE to piplačka a zábava na celý den, ale ten výsledek za to vážně stojí.



Postup
Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo potlučeme v hmoždíři, pokud nemáme ani mlýnek, ani hmoždíř, můžeme dát hřebíčky do dvou ubrousků a rozdrtit válečkem. Přísady lehce promícháme, nahoře uděláme důlek, vklepneme do něj vajíčka a zapracujeme nožem. Přidáme změklé máslo, zpracujeme těsto a necháme v lednici nejméně dvě hodiny odpočinout. Pak vtlačujeme do formiček košíčků. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°, doba pečení je podle trouby, cca 10 minut. Upečené košíčky opatrně vyklepneme a obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Vychladlé košíčky plním takto:
- dospod dám lžičkou trošku pikantní (višňové, rybízové) marmelády
- druhá vrstva je ořechová rumová náplň
- zdobím zdobičkou čokoládovým krémem
- a celý košíček vezmu do ruky, převrátím a namočím do čokolády - tohle se musí docela rychle, aby náplň nevypadla.
- nahoru dám oříšek, kousek ořechu, mandli nebo cukrářské kuličky
- a pak je vložím do papírového košíčku.

Z tohoto množství je asi 120 ks košíčků.

Tip:
Místo pracného čokoládového vaječného krému někdy dávám krém z pikaa - uvařím dvě hodiny uzavřenou plechovku pikaa, nechám ji vychladit (úplně!!! - takže nejlépe den předem) - a ušlehám s kostkou změklého másla.
A náplně jdou samozřejmě různě kombinovat, vynechat nebo zaměnit za vanilkový, ořechový máslový, nebo klidně i jahodový krém (do vanilkového máslového krému vrazím dvě až tři lžíce červené marmelády - ochutnávám a přidávám marmeládu tak dlouho, až je to akorát).



Další fotografie
 


RECEPTY

Farmářské fazole s uzeninou

Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme na pánev a na ní zpěníme drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí salát

Postup: Kyselé rybičky vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené farfalle s kuřecími játry

Postup: Kuřecí játra očistíme a nakrájíme na menší kousky, žampióny oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Harcovna

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti...