15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Pažitková polévka

Název Množství a jednotka
pažitka 1 svazek
petržel - nať 2 snítky
celerová nať 1 snítka
cibule 1/2 kusu
máslo 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

kaldouny

Název Množství a jednotka
strouhanka 2 lžíce
máslo 1 lžíce
vejce 1 - 2 kusy
prolisovaný česnek 1 stroužek
muškátový květ
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Jarča



Postup
Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a lehce opražíme. Tento základ zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme jemně nakrájenou pažitku, zelenou petržel a celer. Okořeníme muškátovým oříškem, přidáme sůl. Vše provaříme 10 minut a pak zavaříme malé knedlíčky - kaldouny.
Kaldouny. Strouhanku pokapeme máslem, rozmícháme s rozšlehanými vejci a okořeníme muškátovým květem, utřeným česnekem, osolíme. Vše důkladně promícháme. Necháme chvíli odležet a pak tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do vroucí polévky. Vaříme asi 5 minut.


 


RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Malé červené řepy (cca 2až tři kusy) opláchneme a dáme uvařit (nejlépe, aby... zobrazit recept

RECEPTY

Slovenská kapustnica

Postup: Uzené koleno spolu s bobkovými listy, novým kořením uvaříme doměkka. Měkké... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí saltimbocca

Postup: Telecí maso nakrájíme na půlcentimetrové plátky a zlehka - hladkou stranou... zobrazit recept

RECEPTY

Bažant na divoko

Postup: Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo, případně nakrájíme na plátky. Na másle... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Farma

Nabízíme Vám ubytování v přijemně a útulně zařízených pokojích, pár kroků od...