14. 10. 2024   |   svátek má Agáta
 

Slovenská kapustnica

Název Množství a jednotka
kysané zelí 500 g
uzené koleno 1/2 kg
čabajská klobása 1 ks
cibule 2 ks
česnek 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 6
Kuchyně: slovenská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Uzené koleno spolu s bobkovými listy, novým kořením uvaříme doměkka. Měkké koleno vytáhneme a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na sádle na kostičky nakrájený špek spolu s najemno nakrájenou cibulí. Přidáme mletou papriku, osmahneme, zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vývarem z masa. Kysané zelí překrojíme na menší kousky a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme sušené houby a celou klobásu. Vaříme, až bude zelí a houby měkké. Uzené maso z kolene nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka. Obojí vrátíme zpátky do polévky a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme ozdobenou lžící zakysané smetany. Smetana polévku hodně zjemní, takže kdo má rád ostřejší, smetanu si nedá :).


 


RECEPTY

Špagety se sardelkami a sušenými rajčaty

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno,... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky na jablkách a kari

Postup: Vepřovou kýtu nebo plátky pečeně nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarský guláš

Postup: Rajčata spaříme vroucí vodou, nařízneme do kříže a oloupeme. Papriky očistíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Thajské rizoto

Postup: Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i... zobrazit recept

RECEPTY

Cizrna s krůtím masem na paprice

Postup: Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...