3. 12. 2021   |   svátek má Svatoslav
 

Pirohy plněné zelím a hříbky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 360 g
vejce 2 ks
sůl 1/2 lžičky
vlažná voda 1/2 sklenky
špek 100 g

Houbová náplň se zelím

Název Množství a jednotka
kysané zelí 300 g
žampiony nebo houby 150 g
vařené brambory 250 g
sůl
drcený kmín 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: polská
Příprava: 01 h.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Pirohy - původem jsou tyto plněné taštičky z Ruska, nicméně jsou natolik oblíbené, že se staly národním pokrmem i dalších zemí východní Evropy. Můžete je tedy najít v ruské, polské i slovenské kuchyni. Připravují se naslano i nasladko, plní se masem, kyselým zelím, sýrem, tvarohem nebo houbami, ke slaným pirožkům se podává kysaná smetana, polévají se osmaženou slaninou nebo cibulkou. Na Slovensku se připravují převážně z bramborového těsta, ale i takhle z mouky a vajec jako v Rusku a obvykle k nim dostanete skvělou žinčicu. Sladké pirožky se plní povidly, tvarohem nebo džemem, polévají rozpuštěným máslem a sypou osmaženou strouhankou, strouhaným perníkem nebo skořicí.



Postup
Připravíme si těsto - mouku nasypeme do misky, doprostřed vklepneme vajíčka, přidáme půl lžičky soli a postupně přiléváme vlažnou vodu. Vidličkou tekuté přísady vpracujeme do mouky a pak přendáme vše na vál a zpracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie, aby nám neoschlo, dáme do lednice a připravíme si nádivku:

Čerstvé houby nebo žampióny nakrájíme nadrobno a podusíme na lžíci másla. Pokud máme sušené hříbky, nejprve je namočíme a povaříme ve vodě, ve které jsme je namáčeli - vaříme asi půl hodinky. Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Kysané zelí scedíme, překrájíme na menší kousky, zalijeme sklenkou vody, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a podusíme, než se vyvaří voda. Uvařené vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se zelím a houbami. Dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem a plníme pirožky.

Z těsta ukrojíme nejprve čtvrtinu, zbytek necháme pod fólií, aby nám neoschlo. Na lehce pomoučeném vále rozválíme co nejtenčí placku, co zvládneme, těsto by mělo téměř prosvítat. Skleničkou vykrajujeme kolečka, na které lžičkou klademe náplň ze zelí, přehneme a okraje dobře přitiskneme (vidličkou, prsty nebo plastovou formičkou na pirohy, tou to jde nejlépe). Pirožky klademe na plech a přikryjeme fólií nebo utěrkou, aby neoschly, než je začneme vařit.

Vaříme ve velkém hrnci alespoň ve 2 litrech vody, kterou osolíme dvěma lžičkami soli. Vodu přivedeme k varu, opatrně do ní vložíme pirožky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch, asi 2- 3 minuty. Podáváme s kysanou smetanou nebo polité vyškvařenou slaninou.

Tip:
Nádivku můžeme vylepšit přidáním nadrobno nakrájené klobásky nebo domácí anglické nebo můžeme udělat:

- nádivku z hub, uvařených nastrouhaných brambor, klobásky, anglické slaniny a osmažené cibulky
- masovou nádivku - najemno umleté maso orestujeme na drobně pokrájené cibulce, osolíme, opepříme
- nádivku z přírodního sýru nebo tvarohu, uvařených brambor a vajíčka
- tvarohovou nádivku
- nádivku na sladko - pirohy naplníme povidly, oslazeným tvarohem nebo je plníme džemem, sladké pirohy podáváme s cukrem, nastrouhaným perníkem, osmaženou strouhankou nebo skořicí a přelité rozpuštěným máslem.



Další fotografie
 


RECEPTY

Banánová zmrzlina s mandlemi

Postup: Banány rozmixujeme a smícháme s mletými loupanými mandlemi. Šlehačku ušleháme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí vývar s domácími nudlemi

Postup: Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom... zobrazit recept

RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

RECEPTY

Avokádová pomazánka

Postup: Zralé avokádo (pokud je avokádo tvrdé, necháme jej při pokojové teplotě dozrát... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky na jablkách a kari

Postup: Vepřovou kýtu nebo plátky pečeně nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

La Rosa café restaurant

Restaurace s penzionem La Rosa se nachází v centru města Frýdek-Místek,...