6. 7. 2025   |   svátek má Upálení mistra Jana...
 

Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Název Množství a jednotka
jahody 500 g
vejce 3 ks
cukr krupice 120 g
smetana ke šlehání 400 ml
vanilkový lusk (nebo cukr) 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až nám vznikne krém hustý jako pudink. Kastrůlek s krémem vložíme do studené vody a necháme vychladit, občas krém promícháme. Mezitím omyjeme jahody, zbavíme je lístků, rozmixujeme (pokud jsou jahody měkké, stačí dobře rozmačkat vidličkou) a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Šlehačku ušleháme. Ušlehanou šlehačku po částech vmícháme do vychladlého vaječného krému, máme hotovou vanilkovou zmrzlinu.
Polovinu směsi dáme do misky, ve které ji budeme dávat do mrazáku. Do zbylé části přidáme polovinu rozmixovaných jahod a nalijeme ji buďto nahoru na vanilkovou část, nebo tak, aby byly každá vedle sebe. Zbytek rozmixovaných jahod lžící nalijeme v proužcích přes celou zmrzlinu a uzavřenou misku dáme do mrazáku. Po hodině zlehka opatrně lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zmrazit nejméně 6 hodin.

Tip:
Místo vanilkového cukru můžeme použít vanilkový lusk - lusk podélně rozřízneme, ostrým nožem vyškrábneme vanilku a přidáme do vaječného krému ke konci šlehání nad parou.
Aby nebyla zmrzlina po zmrazení tvrdá, dělá se buďto ve zmrzlinovači, který ji vlastně celou dobu mrazení pomalu míchá, nebo lze každých zhruba 20 minut zmrzku ve vaničce promíchat - seškrábat zmrzlé shora a opatrně zlehka promíchat.





Další fotografie
 


RECEPTY

Bílá zelňačka

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky a spolu s klobáskou, bobkovým listem,... zobrazit recept

RECEPTY

Salámová pomazánka

Postup: Salám nakrájíme na menší kostky a pomeleme nebo rozmixujeme. Dáme do misky,... zobrazit recept

RECEPTY

Španělské ptáčky

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo. Plátky hovězího masa naklepeme - můžeme použít... zobrazit recept

RECEPTY

Včelí úlky

Postup: V míse si vypracujeme těsto z mletých piškotů, změklého másla, cukru, kakaa,... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicové lívanečky

Postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brokolici dáme do misky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...