Je docela škoda, že jáhly jsou v dnešní době na okraji zájmu, protože kromě toho, že obsahují spoustu minerálů - železo, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu křemičitou), vitamíny B1, B2 a PP a spoustu dalších látek přínosných pro organismus, jsou pokrmy z jahel (nebo jáhel) velmi chutné. A navíc neobsahují lepek. Naše babičky a prababičky prostě věděly, co je zdravé a dobré :-). Vyzkoušejte třeba tento jahelník s jablky a švestkami, je výborný.
Postup
Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili natrpklé/případně nahořklé chuti. Pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme do vroucího mléka, do kterého dáme čtvrt lžičky soli a dvě lžíce cukru. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, prvních deset minut bez míchání, pak jáhly občas promícháme, až nám vznikne hustá kaše - vařečka musí v kaši stát. Než se jáhly uvaří, nastrouháme na hrubém struhadle dvě jablka, smícháme je se skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Čerstvé švestky vypeckujeme, sušené namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme. Do horké kaše vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Žloutky smícháme se lžící cukru a citronovou kůrou z 1/2 citrónu a vmícháme do kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků a zlehka promícháme. Do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou rozetřeme polovinu směsi, poklademe švestkami, na švestky natřeme asi dvě lžíce jáhlové směsi (jen tenkou vrstvičku, aby se lépe nanášely jablka), pak dáme nastrouhaná jablka s ořechy a poslední vrstva je zbytek kaše. Dáme do trouby na 180° péct dozlatova - asi 45 minut, záleží na formě, pokud děláme jahelník na plechu, doba pečení bude kratší. Jahelník se dá jíst teplý jako nákyp třeba k obědu nebo studený jako zákusek ke kávě :-).
Tip: Hotový jahelník můžeme ozdobit oříšky, mandlovými lupínky, pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Javorový sirup nebo med můžeme dát i dovnitř jahelníku místo cukru (2-3 lžíce). Místo jablek můžeme dát jakékoliv sezónní nebo i mražené ovoce.
Základní příprava jahel: Jáhly se připravují podobně jako rýže, na jeden díl jáhel dáme tři díly tekutiny - podle druhu pokrmu buď vody nebo mléka, vaříme nejprve bez míchání cca 10 minut, pak dalších 10 minut občas promícháme, pak necháme pod poklicí dojít dalších pět minut.