27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Pikantní fazolový krém s chorizem

Název Množství a jednotka
fazole 250 g
Chorizo 100 g
malá cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Fazole (je jedno, jestli bílé, nebo červené, já jsem použila velké bílé) zalijeme studenou vodou a necháme namočené přes noc. Druhý den je ve stejné vodě uvaříme společně s bobkovým listem a třemi kuličkami nového koření doměkka. Odebereme 2 naběračky uvařených fazolí, dáme stranou, odstraníme koření a zbytek rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpět odložené fazole, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, vývar, jíšku - na sádle osmahneme cibulku, přidáme 2 lžičky sladké papriky, lžíci kukuřičné (nebo hladké) mouky, zapražíme, zalijeme vývarem a přidáme do polévky. Polévku osolíme, okořeníme majoránkou, pepřem, přidáme prolisovaný česnek a povaříme, až bude mrkev měkká. Nakonec přidáme ocet podle chuti.
V hrnci přivedeme k varu vodu, do které přidáme 5 lžic octa, lžící vytvoříme vír, a doprostřed opatrně vložíme vejce (vyklepneme nejdřív do hrnku). Vaříme 1- 2 minuty, žloutek musí zůstat tekutý.
Chorizo nakrájíme na proužky nebo klobásku na kolečka a nasucho orestujeme na pánvi.
Polévku dáme na talíř, posypeme chorizem, vložíme zastřené vejce a posypeme nasekanou petrželkou.


 


RECEPTY

Špagety aglio e olio s krevetami

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Mražené malé krevetky spaříme v cedníku vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Marináda na krkovičku

Postup: Do mísy dáme olej - podle potřeby a množství nakládaného masa, na 1kg masa cca... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená růžičková kapusta

Postup: Kapustičkám odřízneme košťály a odstraníme škaredé listy. V osolené vodě je... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicovo-česneková polévka

Postup: Na másle lehce opražíme dorůžova krupičku, zalijeme vývarem, přidáme očištěnou... zobrazit recept

RECEPTY

Kořeněné koláčky

Postup: V misce smícháme všechno suché - 100g mletých ořechů, 100g hladké mouky, 1... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...