2. 5. 2024   |   svátek má Zikmund
 

Výživová poradna › Jahelník s ovocem

Název Množství a jednotka
jáhly 250 g
mléko 750 ml
cukr třtinový 3 lžíce
vejce 3 ks
máslo 50 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Je docela škoda, že jáhly jsou v dnešní době na okraji zájmu, protože kromě toho, že obsahují spoustu minerálů - železo, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu křemičitou), vitamíny B1, B2 a PP a spoustu dalších látek přínosných pro organismus, jsou pokrmy z jahel (nebo jáhel) velmi chutné. A navíc neobsahují lepek. Naše babičky a prababičky prostě věděly, co je zdravé a dobré :-). Vyzkoušejte třeba tento jahelník s jablky a švestkami, je výborný.



Postup
Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili natrpklé/případně nahořklé chuti. Pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme do vroucího mléka, do kterého dáme čtvrt lžičky soli a dvě lžíce cukru. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, prvních deset minut bez míchání, pak jáhly občas promícháme, až nám vznikne hustá kaše - vařečka musí v kaši stát.
Než se jáhly uvaří, nastrouháme na hrubém struhadle dvě jablka, smícháme je se skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Čerstvé švestky vypeckujeme, sušené namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme.
Do horké kaše vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Žloutky smícháme se lžící cukru a citronovou kůrou z 1/2 citrónu a vmícháme do kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků a zlehka promícháme. Do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou rozetřeme polovinu směsi, poklademe švestkami, na švestky natřeme asi dvě lžíce jáhlové směsi (jen tenkou vrstvičku, aby se lépe nanášely jablka), pak dáme nastrouhaná jablka s ořechy a poslední vrstva je zbytek kaše.
Dáme do trouby na 180° péct dozlatova - asi 45 minut, záleží na formě, pokud děláme jahelník na plechu, doba pečení bude kratší.
Jahelník se dá jíst teplý jako nákyp třeba k obědu nebo studený jako zákusek ke kávě :-).

Tip:
Hotový jahelník můžeme ozdobit oříšky, mandlovými lupínky, pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Javorový sirup nebo med můžeme dát i dovnitř jahelníku místo cukru (2-3 lžíce).
Místo jablek můžeme dát jakékoliv sezónní nebo i mražené ovoce.

Základní příprava jahel:
Jáhly se připravují podobně jako rýže, na jeden díl jáhel dáme tři díly tekutiny - podle druhu pokrmu buď vody nebo mléka, vaříme nejprve bez míchání cca 10 minut, pak dalších 10 minut občas promícháme, pak necháme pod poklicí dojít dalších pět minut.



 


RECEPTY

Panenka s kaštanovou omáčkou

Postup: Kaštany nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a povaříme asi 40 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z řapíkatého celeru

Postup: Řapíkatý celer nakrájíme na kostky, mrkev na kolečka. Na 1/2 másla zpěníme... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený losos Rosmarino

Postup: Lososa rozmrazíme, osolíme, mírně okořeníme čtyřbarevným hrubě mletým pepřem a... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová pečeně na medu a rozmarýnu

Postup: 1kg vepřové pečeně bez kosti vcelku potřeme marinádou z olivového oleje a medu... zobrazit recept

RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...