17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Jahelník s ovocem

Název Množství a jednotka
jáhly 250 g
mléko 750 ml
cukr třtinový 3 lžíce
vejce 3 ks
máslo 50 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Je docela škoda, že jáhly jsou v dnešní době na okraji zájmu, protože kromě toho, že obsahují spoustu minerálů - železo, vápník, hořčík, fosfor, kyselinu křemičitou), vitamíny B1, B2 a PP a spoustu dalších látek přínosných pro organismus, jsou pokrmy z jahel (nebo jáhel) velmi chutné. A navíc neobsahují lepek. Naše babičky a prababičky prostě věděly, co je zdravé a dobré :-). Vyzkoušejte třeba tento jahelník s jablky a švestkami, je výborný.



Postup
Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili natrpklé/případně nahořklé chuti. Pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a nasypeme do vroucího mléka, do kterého dáme čtvrt lžičky soli a dvě lžíce cukru. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, prvních deset minut bez míchání, pak jáhly občas promícháme, až nám vznikne hustá kaše - vařečka musí v kaši stát.
Než se jáhly uvaří, nastrouháme na hrubém struhadle dvě jablka, smícháme je se skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Čerstvé švestky vypeckujeme, sušené namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme.
Do horké kaše vmícháme máslo a necháme ji vychladnout. Žloutky smícháme se lžící cukru a citronovou kůrou z 1/2 citrónu a vmícháme do kaše. Přidáme tuhý sníh z bílků a zlehka promícháme. Do formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou rozetřeme polovinu směsi, poklademe švestkami, na švestky natřeme asi dvě lžíce jáhlové směsi (jen tenkou vrstvičku, aby se lépe nanášely jablka), pak dáme nastrouhaná jablka s ořechy a poslední vrstva je zbytek kaše.
Dáme do trouby na 180° péct dozlatova - asi 45 minut, záleží na formě, pokud děláme jahelník na plechu, doba pečení bude kratší.
Jahelník se dá jíst teplý jako nákyp třeba k obědu nebo studený jako zákusek ke kávě :-).

Tip:
Hotový jahelník můžeme ozdobit oříšky, mandlovými lupínky, pocukrovat nebo polít javorovým sirupem. Javorový sirup nebo med můžeme dát i dovnitř jahelníku místo cukru (2-3 lžíce).
Místo jablek můžeme dát jakékoliv sezónní nebo i mražené ovoce.

Základní příprava jahel:
Jáhly se připravují podobně jako rýže, na jeden díl jáhel dáme tři díly tekutiny - podle druhu pokrmu buď vody nebo mléka, vaříme nejprve bez míchání cca 10 minut, pak dalších 10 minut občas promícháme, pak necháme pod poklicí dojít dalších pět minut.



 


RECEPTY

Bulharské biftečky (kefty)

Postup: Mleté maso v poměru 50% hovězí a 50% vepřové smícháme se lžičkou soli, 2... zobrazit recept

RECEPTY

"Zalitá" polévka

Postup: Starší, nejlépe okoralý chléb nakrájíme na teninké malé plátečky, v talíři... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicový krém

Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka

Postup: Rybí maso - můžeme použít kapří hlavy bez žaber, mlíčí, "ocasy" bez ploutve,... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborový salát

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a ještě za horka oloupeme. Nakrájíme je na na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Králova vila

Naším cílem je věnovat se vám s maximálním úsilím a pokusit se vám splnit...