21. 4. 2021   |   svátek má Alexandra
 

Panenka s kaštanovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 750 g
parmská šunka 100 g
jedlé kaštany 350 g
smetana ke šlehání 1 ks
silný hovězí vývar 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Kaštany nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a povaříme asi 40 minut. Ještě horké kaštany oloupeme.
Panenku rozkrojíme na několik špalíčků - podle velikosti panenky na 4 - 5 dílů tak, aby jeden špalík měl zasyrova cca 8 - 10 cm. Mírně ji osolíme, opepříme a každý špalíček obalíme slaninou (nebo parmskou, schwarzwaldskou šunkou apod). Kousky panenky opečeme na pánvi ze všech stran obalených slaninou tak, aby střed zůstal mírně růžový. Maso přendáme na plech, přelijeme výpekem a ve vyhřáté troubě na 180° dopečeme asi 20 minut.
K oloupaným kaštanům přilijeme trochu vývaru a rozmixujeme dohladka. Směs přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, zjemníme kouskem másla, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut.
Panenku na talířích přelijeme kaštanovou omáčkou a podáváme s bramborovou kaší, opečenými brambory nebo hranolky.

Tip:
Kaštany můžeme místo vaření upéct v troubě - troubu předehřejeme na 200°, na plech nasypeme naříznuté kaštany a upečeme 15 minut, ještě horké promneme v utěrce a oloupeme. Další postup je stejný jako v receptu.

Kaštanová omáčka se krásně hodí i k opečeným vepřovým kotletám, kuřecímu nebo krůtímu masu, maso moc nekořeníme, aby koření nepřebilo chuť omáčky, stačí osolit, opepřit, případně lehounce posypat provensálským kořením.



Další fotografie
 


RECEPTY

Čočka na kyselo

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme zásmažku na... zobrazit recept

RECEPTY

Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Postup: Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák 2

Postup: Uvařené brambory nastrouháme do mísy. Přidáme mletou sladkou a pálivou papriku,... zobrazit recept

RECEPTY

Budapešťská pomazánka

Postup: Změklé máslo utřeme s tvarohem a jogurtem. Přidáme mletou sladkou papriku,... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Postup: V trošce mléka za stálého míchání metličkou pomalu rozpustím na mírném ohni... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...