25. 10. 2020   |   svátek má Beáta
 

Kedlubnové zelí

Název Množství a jednotka
kedlubny 4 ks
malá cibule 1 ks
brambora 1 ks
sádlo 1 lžíce
kmín drcený 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo nakrájíme na tenké nudličky. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, jakmile okraje cibulky začnou mírně hnědnout, vsypeme nastrouhané kedlubny. Promícháme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly kedlubny ponořeny, přidáme jemně nastrouhanou syrovou bramboru, osolíme, okořeníme drceným kmínem a podusíme doměkka (asi 10 - 15 minut). Pokud se nám zdají kedlubny moc řídké, můžeme zahustit lžičkou mouky (hladké nebo kukuřičné) rozmíchané v trošce vody. Nakonec dochutíme cukrem a octem (po jedné lžíci).
Podáváme všude tam, kde dušené zelí.


 


RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Dračí nudličky

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a osmahneme na rozpáleném oleji. Přidáme na tenké... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí karbanátky

Postup: Rybí maso povaříme asi 5 minut ve vodě. Pak ho vykostíme a umeleme. Dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Pražma na bylinkách

Postup: Pražmy (nebo jiné ryby, mořský vlk, pstruh, candát apod) očistíme, ostraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na paprice

Postup: Kuře - můžeme použít celé naporcované kuře, kuřecí stehna, čtvrtky nebo... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...