2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Tvarohový trhanec

Název Množství a jednotka
měkký tvaroh 500 g
hrubá mouka 50 g
máslo 40 g
strouhanka 20 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a citronovou kůrou z půlky citronu. Přidáme tvaroh, mléko, strouhanku a dobře promícháme. Lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků a nakonec hrubou mouku. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a zvolna pečeme asi 35 minut. Upečený trhanec roztrháme pomocí dvou vidliček a dáme ještě na pět minut zpět do trouby. Hotový trhanec polijeme malinovým (nebo jiným) sirupem a pocukrujeme.

Tip:
Místo sirupu můžeme trhanec polít rozvařeným ovocem (rozvarem), javorovým sirupem, nebo můžeme přidat čerstvé ovoce.


 


RECEPTY

Povidlová omáčka

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem nebo studenou vodou... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s hříbky

Postup: Špaldové kroupy zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme hrst... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

Žampióny plněné krůtími játry

Postup: Krůtí játra (nebo kuřecí, je to jedno) nakrájíme na malinké kostičky a opečeme... zobrazit recept

RECEPTY

Anglické palačinky

Postup: V kastrůlku si rozpustíme máslo. Smícháme mléko s vejci, moukou, špetkou soli a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...