2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Ženské rozmary

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 300 g
máslo 150 g
žloutek 5 ks
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, rozmícháme se 2 lžícemi mouky (odebereme z uvedeného množství) a vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Na vál nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto ihned vyválíme a pomocí válečku jej přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme hodinu kynout.
Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.
Celý povrch vykynutého těsta potřeme povidly, pokryjeme tuhým sněhem z bílků (sníh natřeme asi 1 1/2cm od okrajů, při pečení se roztáhne) a posypeme nasekanými mandlemi (nebo mandlovými lupínky). Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Tip:
Povidla můžeme ochutit skořicí, citronovou kůrou a rumem, nebo můžeme použít i jinou, nejlépe pikantní marmeládu (meruňkovou, višňovou).


 


RECEPTY

Křehké řezy s tvarohem a jablky

Postup: Nejprve si přiravívme těsto "deset, dvacet, třicet"´=10dkg cukru, 20dkg tuku,... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé rybičky

Postup: Nejdříve si připravíme nálev. Svaříme vodu s cukrem, soli a kořením /tymián,... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

RECEPTY

Koláčky bez kynutí

Postup: Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, necháme vzejít. Než... zobrazit recept

RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Velký test nanuků

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...