Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, rozmícháme se 2 lžícemi mouky (odebereme z uvedeného množství) a vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Na vál nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto ihned vyválíme a pomocí válečku jej přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme hodinu kynout. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr. Celý povrch vykynutého těsta potřeme povidly, pokryjeme tuhým sněhem z bílků (sníh natřeme asi 1 1/2cm od okrajů, při pečení se roztáhne) a posypeme nasekanými mandlemi (nebo mandlovými lupínky). Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.
Tip: Povidla můžeme ochutit skořicí, citronovou kůrou a rumem, nebo můžeme použít i jinou, nejlépe pikantní marmeládu (meruňkovou, višňovou).
Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých
událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou
uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket
pomalu stává...
zobrazit článek