14. 12. 2019   |   svátek má Lýdie
 

Rebarborový koláč s tvarohem

Název Množství a jednotka
rebarbora 5 stonků
hladká mouka 250 g
moučkový cukr 100 g
vejce 1 ks
máslo 125 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Rebarbora patří sice mezi zeleninu, ale používá se téměř ve všem jako ovoce, jen je potřeba ji tepelně upravit. Připravit z ní lze nejen výborné sladko - nakyslé moučníky, koláče, kompoty, ale i džemy a marmelády. Velmi chutná je také jako náplň do ovocných knedlíků. V syrovém stavu má tato zelenina blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vlákninu, provitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, flavonoidy, draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník a další cenné prvky. S množstvím ale opatrně, ve větším množství hrozí překyselení žaludku.
A tento rebarborový koláč je naprosto fantastický.



Postup
Rebarboru očistíme, odkrojíme konce, oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové kousky. Dáme do misky, zasypeme 2 lžícemi krupicového cukru a necháme asi dvě hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme křehké těsto - na vál nasypeme 250g hladké mouky, 100g moučkového cukru, půl lžičky prášku do pečiva, přidáme vajíčko, na plátky nakrájené máslo (125g) a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do mikroténové fólie a dáme do ledničky odpočinout.
Připravíme si tvarohový krém - v misce smícháme měkký tvaroh, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 vajíčko a citronovou kůru asi ze 1/4 citrónu.
Na drobenku potřebujeme 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžíci másla. Rukou promačkáváme, až vznikne drobenka.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou.
Těsto rozválíme na pečicím papíru nebo mikroténové fólii tak, aby průměr byl větší, než velikost formy. Pomocí pečicího papíru jej přeneseme do formy a vtlačíme i do okrajů - okraje těsta musí být až k vrchní části formy, aby nám náplň nevytekla. Těsto propícháme vidličkou na několika místech, nalijeme na něj tvarohovou směs a posypeme kousky nakrájené rebarbory. Rebarboru poprášíme skořicovým cukrem (jen asi 1/4 sáčku), posypeme drobenkou a koláč vložíme do mírně vyhřáté trouby. Pečeme na 180° asi 40 - 45 minut dorůžova. Upečený koláč lehce pocukrujeme.

Množství surovin je uvedeno do koláčové formy o průměru 26 - 28 cm. Na větší plech je potřeba suroviny zdvojnásobit.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pstruh a losos v Muurikka Smoker

Postup:

RECEPTY

Telecí roláda s medvědím česnekem

Postup: Z telecí kýty pomocí ostrého nože vytvoříme plát - maso rozřízneme napříč, ale... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarské kuře

Postup: Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Osolíme a necháme odležet. Mezi tím si nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda - Vánek

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...