5. 10. 2022   |   svátek má Eliška
 

Ledovky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Na vál nasypeme mouku s cukrem a citronovou kůrou ze 1/4 citrónu, promícháme, uděláme důlek, do kterého vklepneme vajíčko a ztuhlé máslo (z ledničky) nakrájené na centimetrové plátky. Rychle zpracujeme těsto (máslo pod rukama měkne) a dáme zakryté mikrotenovou fólií na dvě hodiny do lednice odpočinout (resp. ztuhnout, protože měkké těsto se hooodně špatně rozválí). Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný 3mm, vykrajujeme tvary a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Doba pečení je podle trouby, obvykle kolem 7-8 minut na 180° - i míň, od 5 minut hlídám.
Vychladlé slepujeme máslovým krémem, polijeme čokoládou a zdobíme půlkou oloupané mandle.



Další fotografie
 


RECEPTY

Květákové placičky se sýrem

Postup: Květák si uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme vychladit. Můžeme si jej... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety v omáčce z lososa

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka (na tři litry vody dáme 3 rovné kávové... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sterilovaná mrkev

Postup: Mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě 5... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný (biskupský) chlebíček - cukroví

Postup: Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...