2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Ledovky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Na vál nasypeme mouku s cukrem a citronovou kůrou ze 1/4 citrónu, promícháme, uděláme důlek, do kterého vklepneme vajíčko a ztuhlé máslo (z ledničky) nakrájené na centimetrové plátky. Rychle zpracujeme těsto (máslo pod rukama měkne) a dáme zakryté mikrotenovou fólií na dvě hodiny do lednice odpočinout (resp. ztuhnout, protože měkké těsto se hooodně špatně rozválí). Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný 3mm, vykrajujeme tvary a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Doba pečení je podle trouby, obvykle kolem 7-8 minut na 180° - i míň, od 5 minut hlídám.
Vychladlé slepujeme máslovým krémem, polijeme čokoládou a zdobíme půlkou oloupané mandle.



Další fotografie
 


RECEPTY

Zelňačka chudých

Postup: Suroviny:kysané zelí - cca dvě větší hrstěbrambory - cca 3 velké, jinak... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové "laskonky"

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Bílky se špetkou soli... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Avokádová pomazánka

Postup: Zralé avokádo (pokud je avokádo tvrdé, necháme jej při pokojové teplotě dozrát... zobrazit recept

RECEPTY

Šči (zelná polévka)

Postup: Hovězí maso vcelku dáme vařit do vroucí vody, osolíme, přidáme bobkový list,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...