21. 4. 2021   |   svátek má Alexandra
 

Vanilkové rohlíčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
máslo 210 g
mleté vlašské ořechy 100 g
moučkový cukr 70 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Receptů na vanilkové rohlíčky jsou tuny, snad každý má ten svůj nejlepší recept. Tak tenhle je od mojí zlaté babičky, a lepší rohlíčky jsem ještě nejedla :-).



Postup
Na vál nasypeme mouku s cukrem, mleté ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru ze 1/4 citrónu, promícháme, přidáme žloutky, které lehce zapracujeme nožem, a pomocí studeného másla rychle zpracujeme těsto. Zakryjeme mikrotenovou fólií a dáme do lednice na dvě hodiny odpočinout. Těsto musí být ztuhlé, jinak se rohlíčky špatně tvarují a těsto se lepí. Já vždycky po zpracování těsta vyzkouším, jestli jdou rohlíčky tvarovat, pokud jdou, nenechávám odležet. Vyválím hady o průměru 1cm, nožem nakrájím na cca 5cm kousky a na plech vyložený pečícím papírem stočím do rohlíčku - trochu nabudou a rohlíčky jsou jeden jako druhý. Upečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 175 - 180° a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s jedním vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství je asi 130 ks.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňový dezert

Postup: Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a... zobrazit recept

RECEPTY

Okurkový sirup

Postup: Okurky oloupeme, a buďto rozmixujeme nebo nastrouháme na struhadle.... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...