14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Výživová poradna › Ženské rozmary

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 300 g
máslo 150 g
žloutek 5 ks
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Droždí rozetřeme se lžičkou cukru, rozmícháme se 2 lžícemi mouky (odebereme z uvedeného množství) a vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Na vál nasypeme mouku, do které rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, špetku soli a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto ihned vyválíme a pomocí válečku jej přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme hodinu kynout.
Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 2 lžíce moučkového cukru a vanilkový cukr.
Celý povrch vykynutého těsta potřeme povidly, pokryjeme tuhým sněhem z bílků (sníh natřeme asi 1 1/2cm od okrajů, při pečení se roztáhne) a posypeme nasekanými mandlemi (nebo mandlovými lupínky). Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.

Tip:
Povidla můžeme ochutit skořicí, citronovou kůrou a rumem, nebo můžeme použít i jinou, nejlépe pikantní marmeládu (meruňkovou, višňovou).


 


RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedínský guláš s uzeným masem

Postup: Vepřovou plec a uzenou krkovičku nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Postup: Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

RECEPTY

Treska na zelenině

Postup: Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu na kostičky a mrkev a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...