25. 10. 2020   |   svátek má Beáta
 

Medailonky s houbovou omáčkou a grilovanou polentou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
polenta 300 g
houby 150 g
smetana 12% 500 ml
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Uvaříme si velmi hustou polentu - 300g polenty zalijeme litrem vlažné vody, osolíme lžičkou soli, přidáme lžičku olivového oleje a dáme vařit. Polentu vaříme za stálého míchání asi deset minut - čas je orientační, jakmile už je polenta tak hustá, že nejde umíchat, odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme vychladnout.
Než polenta vychladne, připravíme si houbovou omáčku. Připravíme si bešamel - rozpustíme v kastrolu máslo, přidáme lžíci kukuřičné (nebo hladké obyčejné) mouky, jakmile začne růžovět, zalijeme smetanou a mlékem přidáme zavařené hříbky, rovnou lžičku dijonské hořčice, dvě lžičky houbového koření, omáčku osolíme a povaříme asi deset minut. Dochutíme cukrem a solí.
Pokud máme sušené houby, je třeba je nejprve namočit a alespoň půl hodinky povařit v trošce vody. Čerstvé nebo mražené hříbky orestujeme na másle a přidáme do omáčky stejně, jako zavařené.

Vychladlou polentu vyklopíme na prkýnko, nakrájíme na asi centimetrové plátky, každý plátek z obou stran lehce potřeme rozmarýnovým olivovým olejem a z obou stran ugrilujeme dozlatova, povrch polenty má být lehce křupavý.

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, hřbetem ruky naklepeme, potřeme rozmarýnovým olivovým olejem, osolíme a dáme na gril.
Panenku a polentu dáme na talíře a přelijeme houbovou omáčkou.

Tip:
Maso můžeme použít i krůtí, kuřecí, nebo vepřovou pečeni.
Houbové koření - používám buďto rozmixované sušené hříbky, dá se samozřejmě i koupit, nebo v Lidlu v tuším italském týdnu prodávají hotové směsi i s bylinkami, jsou výborné.
Rozmarýnový olivový olej mívají taky v Lidlu v italském týdnu, nebo se dá připravit doma - do olivového oleje vložíme několik snítek rozmarýnu, pár kuliček červeného jalovce a pár dní necháme odpočinout.




 


RECEPTY

Falafel - karbanátky z cizrny

Postup: Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly... zobrazit recept

RECEPTY

Plněná vejce

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme napůl. Opatrně vyjmeme žloutky,... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak nejlepší

Postup: Do mixéru vlijeme jednu plechovku neslazené tatry, jedno salko, přidáme čtyři... zobrazit recept

RECEPTY

Houby v tuku

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a dusíme na tuku. Do hrnce dáme lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Míchaná vajíčka se šunkou

Postup: Šunku (nebo anglickou, špek) nakrájíme nadrobno a na pánvi lehce opečeme na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...