5. 6. 2023   |   svátek má Dobroslav
 

Medailonky s houbovou omáčkou a grilovanou polentou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
polenta 300 g
houby 150 g
smetana 12% 500 ml
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Uvaříme si velmi hustou polentu - 300g polenty zalijeme litrem vlažné vody, osolíme lžičkou soli, přidáme lžičku olivového oleje a dáme vařit. Polentu vaříme za stálého míchání asi deset minut - čas je orientační, jakmile už je polenta tak hustá, že nejde umíchat, odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme vychladnout.
Než polenta vychladne, připravíme si houbovou omáčku. Připravíme si bešamel - rozpustíme v kastrolu máslo, přidáme lžíci kukuřičné (nebo hladké obyčejné) mouky, jakmile začne růžovět, zalijeme smetanou a mlékem přidáme zavařené hříbky, rovnou lžičku dijonské hořčice, dvě lžičky houbového koření, omáčku osolíme a povaříme asi deset minut. Dochutíme cukrem a solí.
Pokud máme sušené houby, je třeba je nejprve namočit a alespoň půl hodinky povařit v trošce vody. Čerstvé nebo mražené hříbky orestujeme na másle a přidáme do omáčky stejně, jako zavařené.

Vychladlou polentu vyklopíme na prkýnko, nakrájíme na asi centimetrové plátky, každý plátek z obou stran lehce potřeme rozmarýnovým olivovým olejem a z obou stran ugrilujeme dozlatova, povrch polenty má být lehce křupavý.

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, hřbetem ruky naklepeme, potřeme rozmarýnovým olivovým olejem, osolíme a dáme na gril.
Panenku a polentu dáme na talíře a přelijeme houbovou omáčkou.

Tip:
Maso můžeme použít i krůtí, kuřecí, nebo vepřovou pečeni.
Houbové koření - používám buďto rozmixované sušené hříbky, dá se samozřejmě i koupit, nebo v Lidlu v tuším italském týdnu prodávají hotové směsi i s bylinkami, jsou výborné.
Rozmarýnový olivový olej mívají taky v Lidlu v italském týdnu, nebo se dá připravit doma - do olivového oleje vložíme několik snítek rozmarýnu, pár kuliček červeného jalovce a pár dní necháme odpočinout.




 


RECEPTY

Plněná vejce

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme napůl. Opatrně vyjmeme žloutky,... zobrazit recept

RECEPTY

Zelný salát s mrkví

Postup: Půlku menšího hlávkového zelí nakrouháme, podlijeme vodou a povaříme v osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodová/vanilková domácí zmrzlina

Postup: Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem šleháme ve vodní lázni tak dlouho, až... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový koláč

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky s banánem a nutelou

Postup: Mléko rozšleháme s vejci, moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva a umícháme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...