26. 3. 2025   |   svátek má Emanuel
 

Medailonky s houbovou omáčkou a grilovanou polentou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
polenta 300 g
houby 150 g
smetana 12% 500 ml
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Uvaříme si velmi hustou polentu - 300g polenty zalijeme litrem vlažné vody, osolíme lžičkou soli, přidáme lžičku olivového oleje a dáme vařit. Polentu vaříme za stálého míchání asi deset minut - čas je orientační, jakmile už je polenta tak hustá, že nejde umíchat, odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme vychladnout.
Než polenta vychladne, připravíme si houbovou omáčku. Připravíme si bešamel - rozpustíme v kastrolu máslo, přidáme lžíci kukuřičné (nebo hladké obyčejné) mouky, jakmile začne růžovět, zalijeme smetanou a mlékem přidáme zavařené hříbky, rovnou lžičku dijonské hořčice, dvě lžičky houbového koření, omáčku osolíme a povaříme asi deset minut. Dochutíme cukrem a solí.
Pokud máme sušené houby, je třeba je nejprve namočit a alespoň půl hodinky povařit v trošce vody. Čerstvé nebo mražené hříbky orestujeme na másle a přidáme do omáčky stejně, jako zavařené.

Vychladlou polentu vyklopíme na prkýnko, nakrájíme na asi centimetrové plátky, každý plátek z obou stran lehce potřeme rozmarýnovým olivovým olejem a z obou stran ugrilujeme dozlatova, povrch polenty má být lehce křupavý.

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, hřbetem ruky naklepeme, potřeme rozmarýnovým olivovým olejem, osolíme a dáme na gril.
Panenku a polentu dáme na talíře a přelijeme houbovou omáčkou.

Tip:
Maso můžeme použít i krůtí, kuřecí, nebo vepřovou pečeni.
Houbové koření - používám buďto rozmixované sušené hříbky, dá se samozřejmě i koupit, nebo v Lidlu v tuším italském týdnu prodávají hotové směsi i s bylinkami, jsou výborné.
Rozmarýnový olivový olej mívají taky v Lidlu v italském týdnu, nebo se dá připravit doma - do olivového oleje vložíme několik snítek rozmarýnu, pár kuliček červeného jalovce a pár dní necháme odpočinout.




 


RECEPTY

Ražniči

Postup: Vepřové plecko nakrájíme nejdříve na plátky, pak na kostky. Uzený bůček také... zobrazit recept

RECEPTY

Londýnské jidáše

Postup: Všechny suroviny si vytáhneme nejméně dvě hodiny předem, aby měly pokojovou... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč

Postup: Vejce smícháme s cukrem, jogurtem, přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Ohnivé mamutí kuřecí maso

Postup: Kuřecí (nebo krůtí) prsa nakrájíme na menší kostky. Zeleninu očistíme,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Zlatá Kovadlina

Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...