3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Zapomenuté heslo › Medailonky s houbovou omáčkou a grilovanou polentou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
polenta 300 g
houby 150 g
smetana 12% 500 ml
mléko 100 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Uvaříme si velmi hustou polentu - 300g polenty zalijeme litrem vlažné vody, osolíme lžičkou soli, přidáme lžičku olivového oleje a dáme vařit. Polentu vaříme za stálého míchání asi deset minut - čas je orientační, jakmile už je polenta tak hustá, že nejde umíchat, odstavíme, přikryjeme poklicí a necháme vychladnout.
Než polenta vychladne, připravíme si houbovou omáčku. Připravíme si bešamel - rozpustíme v kastrolu máslo, přidáme lžíci kukuřičné (nebo hladké obyčejné) mouky, jakmile začne růžovět, zalijeme smetanou a mlékem přidáme zavařené hříbky, rovnou lžičku dijonské hořčice, dvě lžičky houbového koření, omáčku osolíme a povaříme asi deset minut. Dochutíme cukrem a solí.
Pokud máme sušené houby, je třeba je nejprve namočit a alespoň půl hodinky povařit v trošce vody. Čerstvé nebo mražené hříbky orestujeme na másle a přidáme do omáčky stejně, jako zavařené.

Vychladlou polentu vyklopíme na prkýnko, nakrájíme na asi centimetrové plátky, každý plátek z obou stran lehce potřeme rozmarýnovým olivovým olejem a z obou stran ugrilujeme dozlatova, povrch polenty má být lehce křupavý.

Vepřovou panenku nakrájíme na medailonky, hřbetem ruky naklepeme, potřeme rozmarýnovým olivovým olejem, osolíme a dáme na gril.
Panenku a polentu dáme na talíře a přelijeme houbovou omáčkou.

Tip:
Maso můžeme použít i krůtí, kuřecí, nebo vepřovou pečeni.
Houbové koření - používám buďto rozmixované sušené hříbky, dá se samozřejmě i koupit, nebo v Lidlu v tuším italském týdnu prodávají hotové směsi i s bylinkami, jsou výborné.
Rozmarýnový olivový olej mívají taky v Lidlu v italském týdnu, nebo se dá připravit doma - do olivového oleje vložíme několik snítek rozmarýnu, pár kuliček červeného jalovce a pár dní necháme odpočinout.




 


RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky na jablkách a kari

Postup: Vepřovou kýtu nebo plátky pečeně nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový pribiňák

Postup: Tvaroh ušleháme se šlehačkou a se třemi lžícemi jahodové marmelády (malinové,... zobrazit recept

RECEPTY

Mořský vlk na česneku s petrželkou

Postup: Mořského vlka (nebo jinou rybu) očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou od... zobrazit recept

RECEPTY

Londýnské jidáše

Postup: Všechny suroviny si vytáhneme nejméně dvě hodiny předem, aby měly pokojovou... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...