21. 4. 2021   |   svátek má Alexandra
 

Dýňové rizoto na šalvěji

Název Množství a jednotka
dýně hokkaido (nebo máslová) 1/2 ks
telecí maso 300 g
rýže Arborio 350 g
mražený hrášek 200 g
bílé víno 200 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky - pokud máme máslovou dýni, oloupeme ji (hokkaido se loupat nemusí, slupka vařením změkne). Do rizota budeme potřebovat cca 1 hrnek nakrájené dýně. Rýži - nejlépe arborio, nebo jinou kulatozrnnou - propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na olivovém oleji, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku, promícháme, až se česnek rozvoní, vsypeme okapanou rýži a dýni a mírně osmahneme. Podlijeme bílým vínem, které necháme chvíli odpařit. Jakmile víno vsákne a rýže začne zase prskat, podlijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená, osolíme, přidáme 1/2 lžičky šafránu a pomalu na mírném ohni dusíme za postupného podlévání vývarem téměř doměkka. Před koncem přidáme mražený hrášek a dodusíme doměkka. Odstavíme, vmícháme lžíci másla a nasekanou šalvěj. Telecí maso (nebo krůtí, kuřecí) nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v pánvi na trošce olivového oleje dozlatova, osolíme, opepříme a vmícháme do připraveného rizota. Rizoto podáváme posypané strouhaným parmezánem.

Tip:
Ze zbytku dýně můžeme uvařit polévku nebo upéct koláč, večer si udělat fantastickou pečenou dýni nebo druhý den k libovolnému masu připravit dýňové pyré.


 


RECEPTY

Kmínová polévka s vejcem

Postup: Nejdříve si nasucho opražíme hladkou mouku, budeme potřebovat 2 lžíce.... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s tuňákem

Postup: Těstoviny (nejlíp vrtulky) uvaříme v osolené vodě. V míse smícháme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na oleji ji osmažíme dozlatova. Hlívu... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na způsob ratatouille

Postup: Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Lilek a cuketu omyjeme a neoloupané... zobrazit recept

RECEPTY

Meruňkový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...