16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Dýňové rizoto na šalvěji

Název Množství a jednotka
dýně hokkaido (nebo máslová) 1/2 ks
telecí maso 300 g
rýže Arborio 350 g
mražený hrášek 200 g
bílé víno 200 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky - pokud máme máslovou dýni, oloupeme ji (hokkaido se loupat nemusí, slupka vařením změkne). Do rizota budeme potřebovat cca 1 hrnek nakrájené dýně. Rýži - nejlépe arborio, nebo jinou kulatozrnnou - propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na olivovém oleji, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku, promícháme, až se česnek rozvoní, vsypeme okapanou rýži a dýni a mírně osmahneme. Podlijeme bílým vínem, které necháme chvíli odpařit. Jakmile víno vsákne a rýže začne zase prskat, podlijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená, osolíme, přidáme 1/2 lžičky šafránu a pomalu na mírném ohni dusíme za postupného podlévání vývarem téměř doměkka. Před koncem přidáme mražený hrášek a dodusíme doměkka. Odstavíme, vmícháme lžíci másla a nasekanou šalvěj. Telecí maso (nebo krůtí, kuřecí) nakrájíme na malé kostičky a orestujeme v pánvi na trošce olivového oleje dozlatova, osolíme, opepříme a vmícháme do připraveného rizota. Rizoto podáváme posypané strouhaným parmezánem.

Tip:
Ze zbytku dýně můžeme uvařit polévku nebo upéct koláč, večer si udělat fantastickou pečenou dýni nebo druhý den k libovolnému masu připravit dýňové pyré.


 


RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí nudličky s hráškem a těstovinami

Postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny a scedíme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé... zobrazit recept

RECEPTY

Švestkový džem pečený v troubě

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Tchýnino "maso na šťávě"

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a maso na menší kostky. Na sádle opečeme cibuli... zobrazit recept

RECEPTY

Tatrankové kuličky

Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...