16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Název Množství a jednotka
špagety 300 g
anglická slanina 200 g
česnek 3 stroužky
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: Italská
Příprava: 40 min.
Vaření: 15 min.
allstan



Postup
Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť dnes tak drahé a vyhledávané italské špagety byly v dávné minulosti jídlem jižanské chudiny. Název Carbonara může být snad chápán jako uhlířské špagety. Samotné špagety vydržely i ty horka bez chladničky ve spíži i celý rok. Jedna slepička se našla skoro v každé domácnosti, olivy a česnek rostly všude okolo a kousek špeku a sýru se u sousedů také našlo. Tak pojďme to zkusit.
Uvaříme si špagety ve spoustě osolené vodě - asi tři litry. Během těchto cca patnácti minut si připravíme do hrníčku vajíčka, které osolíme a rozkvrdláme. Pak se pustíme do smotného suga.
Olejové sugo:
Nakrájíme si špek nebo anglickou slaninu. Je dobré, když je anglická trochu prorostlá. Přidáme na plátky nakrájený česnek a mícháme až do chvíle, kdy česnek mírně zhnědne (nesmí se spálit). Ten pak vybereme a odstraníme. Kdo má rád česnek, může ho tam nechat, neuškodí. Pak ještě trochu slaninku osmahneme dle vlastního uvážení, a máme sugo připravené.
Máslové sugo.
Kdo má rád dietnější verzi, dá si do kastrůlku máslo, opět na plátky nakrájený česnek a na něm jemně osmahne šunku nebo salám, cokoliv. Tady se fantazii meze nekladou. A máme sugo připravené.
Ještě si nastrouháme na talířek Parmezán.
Špagety se nám mezi tím pěkně do poloměkka uvařily. A teď přichází ta rychlejší část celého vaření. Špagety rychle scedíme. Ale ne do sucha. Ještě než vyteče úplně všechna voda, vhodíme špagety do hrnce, ve kterém se vařily. A na špagety vylijeme připravená vejce. Mícháme tak, aby se pěkně špagety obalily a bílek nám vytvoří krásný film na špagetách. Tato struktura špaget pak vytváří dojem, že bylo použito i smetany. Pokud máte varnou desku, je dobré po slití hrnec položit na chladnoucí plotýnku, tím se nezchladí a vajíčko se pak ve špagetách krásně obalí. Takto připravené špagety dáme na talíř, přidáme sugo a zasypeme Parmezánem, dle libosti a chuti. Samotnou smetanu si také můžete přidat, ale to už je na fantazii každé kuchařinky.


 


RECEPTY

Pravé italské tiramisu

Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept

RECEPTY

BeBe řezy

Postup: Z 1/2l mléka uvaříme vanilkový puding, necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotový zákusek s broskvemi

Postup: Žloutky šleháme s horkou vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Špagetová bábovka

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě téměř doměkka - nedovaříme úplně, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Havířská tvarohová pomazánka

Postup: Tvarůžky nastrouháme a smícháme s tvarohem, který jsme vyšlehali se změklým... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Golf Čeladná

Hledáte restauraci s příjemným personálem a vynikající kuchyní? Zastavte se k...