22. 5. 2025   |   svátek má Emil
 

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
zelené fazolky 200 g
červená cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou.
Kuřecí maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky, červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky, mrkev na nudličky (případně nastrouháme na struhadle julienne), česnek drobně nasekáme, zázvor (asi 2x2 cm) nastrouháme najemno. Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít i zavařené, nakládané ve slaném nálevu nebo mražené houby). Pórek nakrájíme na tenké proužky.
Každou surovinu dáváme odděleně, budeme je přidávat postupně.

Ve větším hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny - soba nudle nebo rýžové nudle.

Ve woku rozehřejeme trochu oleje a zprudka orestujeme dozlatova kuřecí maso. Jakmile maso začíná zlátnout, přidáme cibuli, počkáme, až zesklovatí a přidáme nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Promícháme, až začne česnek vonět (je to skoro hned), přidáváme postupně 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 4 lžíce thajské chilli sladké omáčky, 1 lžíci tamarindové pasty, stále promícháváme. Vsypeme houby, nastrouhanou mrkev, klíčky mungo a chvíli necháme společně podusit, až se vypaří voda z hub a mrkev bude poloměkká. Nakonec přidáme lžíci rýžového octa, odložené zelené fazolky a scezené těstoviny. Dvěma vařečkami směs promícháme a necháme ještě chvíli společně prohřát. Na samý závěr přidáme nakrájený čerstvý pórek nebo jarní cibulku.

Tip:
Pad Thai můžeme ještě dochutit limetkovou šťávou, ale obvykle to už není potřeba - pokrm by měl být slano- sladko-kyselo-lehce pálivý. Sobě na talíř dávám ještě navíc chilli.
Místo kuřete můžeme dát krevety... anebo je k masu jen přidat :-).



 


RECEPTY

Kuřecí stehna na medu s vůní rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehna opláchneme, osolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem... zobrazit recept

RECEPTY

Kyselé zelí do skleniček

Postup: Hlávku zelí zbavíme nepěkných listů, rozpůlíme , vyřízneme košťál a nakrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Hladká Ančka

Postup: Nakrájené houby dáme vařit do 1,5l vroucí osolené vody s kmínem. Vaříme asi 20... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka ze zelených fazolek

Postup: Fazolky i s nálevem dáme do hrnce, přidáme brambory nakrájené na kostičky,... zobrazit recept

RECEPTY

Slezská česnekačka se sýrem

Postup: Nakrájíme si na kostičky šunku a krajíčky chleba z předešlého dne. Nastrouháme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Farma

Nabízíme Vám ubytování v přijemně a útulně zařízených pokojích, pár kroků od...