3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Špagety carbonara - Spaghetti carbonara

Název Množství a jednotka
špagety 300 g
anglická slanina 200 g
česnek 3 stroužky
máslo 1 lžíce
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: Italská
Příprava: 40 min.
Vaření: 15 min.
allstan



Postup
Příprava je jednoduchá a ingrediencí k tomuto druhu špaget postačí málo, neboť dnes tak drahé a vyhledávané italské špagety byly v dávné minulosti jídlem jižanské chudiny. Název Carbonara může být snad chápán jako uhlířské špagety. Samotné špagety vydržely i ty horka bez chladničky ve spíži i celý rok. Jedna slepička se našla skoro v každé domácnosti, olivy a česnek rostly všude okolo a kousek špeku a sýru se u sousedů také našlo. Tak pojďme to zkusit.
Uvaříme si špagety ve spoustě osolené vodě - asi tři litry. Během těchto cca patnácti minut si připravíme do hrníčku vajíčka, které osolíme a rozkvrdláme. Pak se pustíme do smotného suga.
Olejové sugo:
Nakrájíme si špek nebo anglickou slaninu. Je dobré, když je anglická trochu prorostlá. Přidáme na plátky nakrájený česnek a mícháme až do chvíle, kdy česnek mírně zhnědne (nesmí se spálit). Ten pak vybereme a odstraníme. Kdo má rád česnek, může ho tam nechat, neuškodí. Pak ještě trochu slaninku osmahneme dle vlastního uvážení, a máme sugo připravené.
Máslové sugo.
Kdo má rád dietnější verzi, dá si do kastrůlku máslo, opět na plátky nakrájený česnek a na něm jemně osmahne šunku nebo salám, cokoliv. Tady se fantazii meze nekladou. A máme sugo připravené.
Ještě si nastrouháme na talířek Parmezán.
Špagety se nám mezi tím pěkně do poloměkka uvařily. A teď přichází ta rychlejší část celého vaření. Špagety rychle scedíme. Ale ne do sucha. Ještě než vyteče úplně všechna voda, vhodíme špagety do hrnce, ve kterém se vařily. A na špagety vylijeme připravená vejce. Mícháme tak, aby se pěkně špagety obalily a bílek nám vytvoří krásný film na špagetách. Tato struktura špaget pak vytváří dojem, že bylo použito i smetany. Pokud máte varnou desku, je dobré po slití hrnec položit na chladnoucí plotýnku, tím se nezchladí a vajíčko se pak ve špagetách krásně obalí. Takto připravené špagety dáme na talíř, přidáme sugo a zasypeme Parmezánem, dle libosti a chuti. Samotnou smetanu si také můžete přidat, ale to už je na fantazii každé kuchařinky.


 


RECEPTY

Domácí rohlíky

Postup: Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280... zobrazit recept

RECEPTY

Tuřínová polévka

Postup: Tuříny oloupeme (stejně jako kedlubny) a nakrájíme na kostky nebo nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Játra na šťávě

Postup: Játra očistíme, odstraníme kanálky a nakrájíme na nudličky. Na oleji osmažíme... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...