17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Dýňový koláč (Pumpkin Pie)

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
máslo 140 g
cukr třtinový 3+4 lžíce
sůl špetka
citronová kůra z 1/2 citronu
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: americká
Příprava: 45 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Dýňový koláč - klasický americký moučník, je ve své podstatě, pokud se dobře neochutí, docela mdlý. Vyzkoušela jsem spoustu receptů na moučník z dýně, a můžu říct, že ani jeden podle psaného receptu nebyl koláč, který bych upekla ještě podruhé. Nicméně jakmile mu dodáte "šťávu", budete se k němu rádi vracet.



Postup
Dýni hokkaido vydlabeme, odstraníme semena a nakrájíme na menší kostky. V ničím neochucené vodě uvaříme doměkka. Loupat nemusíme, slupka vařením změkne, pokud použijeme jinou dýni, tak ji oloupeme.
Než se dýně uvaří, připravíme si koláčové těsto.
Na vále smícháme mouku, 3 lžíce třtinového cukru, citronovou kůru a sůl, přidáme studené rozdrobené máslo, jedno vejce a za pomocí cca 3 lžic studené vody rychle zpracujeme křehké těsto. Těsto je dobré zpracovat co nejrychleji, nemá rádo teplo, takže i ruce si před přípravou raději namočíme ve studené vodě. Vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
Připravíme si dýňovou náplň:
Uvařenou dýni dáme do vyšší mísy a ponorným mixérem rozmixujeme. Je jen na vás, jestli ji rozmixujete na hladkou kaši, nebo jen "projedete" mixérem a necháte tam větší kousky, já mixuji dohladka. Osladíme 4 lžícemi třtinového cukru a medem, přidáme 2 celá vejce, tvaroh, půlku zakysané smetany, lžičku skořice, půl lžičky sušeného zázvoru a promícháme metličkou dohladka. Přidáme šťávu z celého citrónu, promícháme a ochutnáme. Náplň musí být trošku pikantní, vůbec se nebojte ji více přisladit nebo přidat ještě citronovou šťávu, po upečení je vždy pak jemnější. Tahle fáze je na dýňovém koláči nejdůležitější, aby pak upečený koláč nebyl bez chuti. Takže já ochutnávám, přislazuji a přidávám citronovou šťávu tak dlouho, až se mi to zdá "trošku moc" :-). Lépe to nenapíšu, protože každý má tu hranici jinde. Já dávám ve výsledku šťávu zhruba z jednoho a půl až dvou citrónů (podle velikosti) a ještě přislazuji asi 2 lžícemi cukru.
Těsto vytáhneme z lednice, rozválíme na plát větší, než je dno formy, a přendáme do koláčové formy, buďto vymazané a vysypané hrubou moukou, nebo vyložené pečícím papírem. Těsto přimáčkneme i na stěny formy, aby nám náplň nikam nevytekla. Přebytečné okraje odřízneme a těsto na pár místech lehce propíchneme vidličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180° předpéct na deset minut, pak na těsto teprve nalijeme dýňovou náplň a upečeme asi 30 minut při stejné teplotě dorůžova.
Necháme úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne v lednici.

Tip:
Dýni můžeme nakrájet na kostky a upéct v troubě na pečicím papíru doměkka (cca půl hodiny) - dýně má pak výraznější chuť.




 


RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

RECEPTY

Marinovaný pstruh

Postup: 2 filety ze pstruha dáme do nádoby, kůži dolů. Posypeme jej cibuli nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicové těstoviny

Postup: Těstoviny uvaříme ve slané vodě s trochou oleje podle návodu na sáčku.... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky se sýrem

Postup: Květák si uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme vychladit. Můžeme si jej... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka se sušenými švestkami

Postup: Fazole večer namočíme a druhý den uvaříme do poloměkka. Přidáme na kostičky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...