5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Výživová poradna › Dýňová bábovka

Název Množství a jednotka
dýňové pyré 300 g
polohrubá mouka 300 g
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
máslo 150 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (nebo upečeme, viz níže Tip). Na bábovku budeme potřebovat asi 300g uvařené dýně. Uvařenou dýni přecedíme, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem, přidáme rozmixovanou vychladlou dýni, šťávu z jednoho citrónu, polohrubou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, přidáme lžičku skořice a lžičku mletého zázvoru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme v předehřáté troubě na 175° asi 45 - 55 min dorůžova. Hotovou bábovku můžeme polít tmavou nebo bílou čokoládou nebo ji jen pocukrovat.

Tip:
Dýni můžeme před přípravou bábovky místo uvaření upéct, pyré je pak hustší a má intenzivnější chuť. Dýni rozkrájíme na kousky, dáme na pečící papír a upečeme v troubě na 180° asi 45 - 55 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme, dále použijeme podle receptu.
Dýni můžeme použít Hokkaido, tu nemusíme loupat (slupka změkne), nebo jakoukoliv jinou dýni, ostatní dýně před přípravou oloupeme.
Bábovku můžeme upéct i dvoubarevnou - do poloviny těsta vmícháme vrchovatou lžíci kakaa nebo do ní jen nasekat a vmíchat hořkou čokoládu.


 


RECEPTY

Domácí jahodový Mrož

Postup: Jahody očistíme, rozmixujeme, přidáme 2 vrchovaté lžíce cukru, tvaroh, půl... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Staročeská husa

Postup: Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a... zobrazit recept

RECEPTY

Mašličky s brokolicí a kuřecím masem

Postup: Brokolici rozebranou na růžičky a těstoviny dáme vařit každé zvlášť do osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Jidáše

Postup: Všechny suroviny si vytáhneme nejméně dvě hodiny předem, aby měly pokojovou... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA