21. 4. 2021   |   svátek má Alexandra
 

Kachní nebo husí kaldoun

Název Množství a jednotka
kachní nebo husí maso (droby, krky, hřbety,křídla ap.) cca 600 g i více
velká mrkev 2+2 ks
petržel 1+1 ks
celer 1 ks
velká cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Na játrové knedlíčky

Název Množství a jednotka
kachní játra 200 g
vejce 1 ks
česnek 4 stroužky
petrželka
majoránka 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience
polévka
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 02 h. 40 min.
Mamut :-)



Postup
Připravíme si vývar z kachního nebo husího masa - použijeme buďto drůbky, křídla, krky, hřbety (nebo koupím celou kachnu, naporcuju, z prsou a stehen udělám třeba Kachní na zázvoru a zbytek použiji na polévku). Kachní nebo husí maso zalijeme cca 3 litry studené vody, přidáme dvě větší mrkve, jednu velkou petržel, půlku menšího celeru, 1 větší cibuli i se slupkou, přidáme nové koření, dva až tři lístky čerstvého nebo půl lžičky sušeného libečku, pepř, sůl, přivedeme k varu, posbíráme pěnu, zakryjeme a pod pokličkou pomalu vaříme asi dvě hodiny.

Když je maso měkké, vývar přecedíme a zeleninu z vývaru dáme stranou, nebudeme už ji potřebovat. (můžeme ji použít na pomazánku, do které obereme kachní maso - nebo já ji rozmačkám třeba do žrádla psům :-) ).
Očistíme novou kořenovou zeleninu - dvě mrkve, jednu petržel a kousek celeru a nakrájíme je na drobné kostičky. Menší cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova. Přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a připravíme růžovou zeleninovou jíšku. Pomalu přilijeme kachní vývar, rozšleháme, okořeníme lžičkou tymiánu, špetkou muškátového květu, párkrát strouhneme muškátový oříšek a vaříme do změknutí zeleniny asi půl hodiny. Do polévky obereme a nakrájíme část kachního masa, žaludek a srdíčko (pokud jsou drůbky).
Žloutek rozšleháme ve smetaně, postupně přilijeme asi naběračku teplého vývaru a pomalu (aby se žloutek nesrazil) přiléváme za stálého míchání do polévky. Už nevaříme, jen prohřejeme.

Než se polévka dovaří, připravíme si játrové knedlíčky:
Kachní játra očistíme a buďto naškrábeme ostrým nožem, nebo rozmixujeme. Přidáme zarovnanou lžičku soli, 4 stroužky prolisovaného česneku, lžičku majoránky, nasekanou petrželkou, vajíčko, směs opepříme a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvarovat knedlíčky. Strouhanka nasaje a směs zhoustne, takže ji přidávám postupně a nechávám vždy chvíli odležet. Navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru cca 2 - 3 cm, vkládáme do vroucí mírně osolené vody a vaříme podle velikosti asi 7 - 10 minut. Knedlíčky vybereme děrovanou naběračkou a vložíme na pár sekund do studené vody, aby "neoslizly".

Do talířů vložíme játrové knedlíčky, nalijeme kachní kaldoun a posypeme zelenou petrželkou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Houby v tuku

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a dusíme na tuku. Do hrnce dáme lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s cizrnou

Postup: Špaldové kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka - na jeden čtvrtlitrový hrnek... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová pečeně na medu a rozmarýnu

Postup: 1kg vepřové pečeně bez kosti vcelku potřeme marinádou z olivového oleje a medu... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...