28. 3. 2024   |   svátek má Soňa
 

Kachní nebo husí kaldoun

Název Množství a jednotka
kachní nebo husí maso (droby, krky, hřbety,křídla ap.) cca 600 g i více
velká mrkev 2+2 ks
petržel 1+1 ks
celer 1 ks
velká cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Na játrové knedlíčky

Název Množství a jednotka
kachní játra 200 g
vejce 1 ks
česnek 4 stroužky
petrželka
majoránka 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience
polévka
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 02 h. 40 min.
Mamut :-)



Postup
Připravíme si vývar z kachního nebo husího masa - použijeme buďto drůbky, křídla, krky, hřbety (nebo koupím celou kachnu, naporcuju, z prsou a stehen udělám třeba Kachní na zázvoru a zbytek použiji na polévku). Kachní nebo husí maso zalijeme cca 3 litry studené vody, přidáme dvě větší mrkve, jednu velkou petržel, půlku menšího celeru, 1 větší cibuli i se slupkou, přidáme nové koření, dva až tři lístky čerstvého nebo půl lžičky sušeného libečku, pepř, sůl, přivedeme k varu, posbíráme pěnu, zakryjeme a pod pokličkou pomalu vaříme asi dvě hodiny.

Když je maso měkké, vývar přecedíme a zeleninu z vývaru dáme stranou, nebudeme už ji potřebovat. (můžeme ji použít na pomazánku, do které obereme kachní maso - nebo já ji rozmačkám třeba do žrádla psům :-) ).
Očistíme novou kořenovou zeleninu - dvě mrkve, jednu petržel a kousek celeru a nakrájíme je na drobné kostičky. Menší cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova. Přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a připravíme růžovou zeleninovou jíšku. Pomalu přilijeme kachní vývar, rozšleháme, okořeníme lžičkou tymiánu, špetkou muškátového květu, párkrát strouhneme muškátový oříšek a vaříme do změknutí zeleniny asi půl hodiny. Do polévky obereme a nakrájíme část kachního masa, žaludek a srdíčko (pokud jsou drůbky).
Žloutek rozšleháme ve smetaně, postupně přilijeme asi naběračku teplého vývaru a pomalu (aby se žloutek nesrazil) přiléváme za stálého míchání do polévky. Už nevaříme, jen prohřejeme.

Než se polévka dovaří, připravíme si játrové knedlíčky:
Kachní játra očistíme a buďto naškrábeme ostrým nožem, nebo rozmixujeme. Přidáme zarovnanou lžičku soli, 4 stroužky prolisovaného česneku, lžičku majoránky, nasekanou petrželkou, vajíčko, směs opepříme a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvarovat knedlíčky. Strouhanka nasaje a směs zhoustne, takže ji přidávám postupně a nechávám vždy chvíli odležet. Navlhčenýma rukama tvoříme knedlíčky o průměru cca 2 - 3 cm, vkládáme do vroucí mírně osolené vody a vaříme podle velikosti asi 7 - 10 minut. Knedlíčky vybereme děrovanou naběračkou a vložíme na pár sekund do studené vody, aby "neoslizly".

Do talířů vložíme játrové knedlíčky, nalijeme kachní kaldoun a posypeme zelenou petrželkou.


Další fotografie
 


RECEPTY

Domácí jahodový Mrož

Postup: Jahody očistíme, rozmixujeme, přidáme 2 vrchovaté lžíce cukru, tvaroh, půl... zobrazit recept

RECEPTY

Mexické špízy v anglickém kabátku

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky o velikosti cca 5x5 cm. Kousky masa mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Líčka na žampiónech

Postup: Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená hovězí žebírka

Postup: Pěkná hovězí žebírka omyjeme, osušíme a nakrájíme nebo nasekáme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Rajská omáčka s hovězím masem

Postup: Tahle omáčka je původně s hovězím masem, ale protože hovězí je drahé, klidně... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...