16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Zadělávané smažené vemínko podle M. D. Rettigové

Název Množství a jednotka
hovězí vemínko 1 kg
kořenová zelenina 350 g
velká cibule 1 ks
nové koření 10 ks
pepř celý 5 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Vemínko očistíme, odkrájíme všechny tučné části, dáme do velkého hrnce s dostatečným množstvím studené vody, osolíme a uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, petrželovou natí a pepřem doměkka.
Uvařené vemeno nakrájíme na tenké plátky (1/2 cm), osolíme, namočíme do rozpuštěného másla, obalíme ve strouhance a z obou stran osmažíme dozlatova. Osmažené vemínko podlijeme vývarem, červeným vínem, povaříme pár minut, aby vyprchal alkohol, přidáme půl lžičky muškátového květu, špetku citronové kůry a podle chuti citronovou šťávu. Dochutíme solí, případně cukrem a pokud je šťáva moc řídká, můžeme zahustit trochou na másle osmažené strouhanky.

Tip:
Vemínko můžeme udělat jen jako řízky - uvaříme jej v osolené vodě s kořenovou zeleninou doměkka, nakrájíme na tenké plátky, obalíme v klasickém trojobalu a osmažíme na přepuštěném másle nebo na oleji dozlatova.


 


RECEPTY

Jahodový koláč se sněhovou pěnou

Postup: Na vál nasypeme mouku, cukr, nastrouháme citronovou kůru ze 1/4 citrónu a... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sterilovaná mrkev

Postup: Mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě 5... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

RECEPTY

Červená řepa pečená v alobalu

Postup: Červenou řepu - množství dáme podle velikosti a počtu osob, na osobu asi dvě... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...