2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

Název Množství a jednotka
špaldová mouka 2 hrnky
vejce 2 ks
bílý jogurt 2 ks
mléko 1/2 hrnku
rostlinný olej 1/2 hrnku
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje a postupně přisypeme 2 čtvrtlitrové hrnky špaldové mouky smíchané s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si tvarohovou náplň - 1 tvaroh smícháme s 1/2 kelímku šlehačky a 2 vrchovatými lžícemi moučkového cukru.
V další misce si nachystáme drobenku ze 6 lžic špaldové hladké mouky, 2 lžic moučkového cukru a 50g másla.

Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme těsto, navršíme nastrouhaná jablka, rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem a opatrně pomocí stěrky naneseme tekutou tvarohovou směs.. Koláč posypeme drobenkou a upečeme do růžova při teplotě 180° cca 35 - 40 minut.

Tip:
Pokud nechcete péct z celého množství špaldové mouky, můžete půl hrnku nahradit polohrubou, u drobenky dát 4 lžíce špaldové a 2 lžíce hladké mouky.
Buchtu lze upéct i z kompotovaného ovoce, v tom případě je lepší místo mléka použít šťávu z kompotu.


 


RECEPTY

Čínské čtverečky

Postup: Na vál nasypeme hladkou mouku, cukr, mleté neloupané mandle, kakao, skořici,... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní marináda na gril

Postup: Do mísy nalijeme olej podle potřeby, obvykle tak cca 150 ml. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Míchaná vajíčka se šunkou

Postup: Šunku (nebo anglickou, špek) nakrájíme nadrobno a na pánvi lehce opečeme na... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na způsob ratatouille

Postup: Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Lilek a cuketu omyjeme a neoloupané... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka s rybími knedlíčky

Postup: Omyjeme a očistíme, alespoň 5 hlav. Dáme je vařit do hrnce s kořenovou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...