5. 6. 2023   |   svátek má Dobroslav
 

Kachní prsa na zázvoru a víně

Název Množství a jednotka
kachni prsa 4 ks
červené víno 100 ml
čínská sojová omáčka 4 lžíce
zázvor čerstvý kousek
čerstvě mletý pepř

Restovaná zelenina

Název Množství a jednotka
mrkev
cuketa
pórek
zázvor mletý 1/2 lžičky
čínská sojová omáčka 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: čínská
Příprava: 15 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na několika místech do "mřížky" v asi centimetrových rozestupech, dáme pozor, abychom neřízli do masa (bylo by pak vysušené).
Červené víno (dala jsem portské) svaříme, smícháme se sojovou omáčkou, opepříme a přidáme nastrouhaný zázvor, kousek o velikosti zhruba 3x3x1 cm. Do vychladlé marinády naložíme kachní prsa tak, aby byla ponořená a necháme v lednici několik hodin marinovat, nejlépe přes noc.
Prsa před přípravou vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a opečeme na pánvi s troškou oleje nebo na grilu z obou stran, nejprve stranou s kůží. Už nesolíme, nebo jen úplně zlehounka na straně bez kůže, sojová omáčka je dost slaná. Každou stranu opékáme cca 3-4 minuty tak, aby se ze všech stran zatáhly.
Opečená prsíčka přendáme do pekáčku, v případě že jsme opékali na pánvi, přelijeme 2 lžícemi výpeku a dáme dopéct do vyhřáté trouby na 150° asi na půl hodinky. V případě že máte rádi růžový střed, pečeme jen krátce (15 min).
Marinádu svaříme zvlášť v kastrůlku na omáčku, povaříme pár minut, případně zahustíme půl lžičkou bramborového škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody.

Jako teplou přílohu můžeme zvolit restovanou zeleninu:
Zeleninu - cuketu, mrkev, lilek, salátovou okurku, cokoliv - nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji (nebo na lžíci kachního vypečeného sádla :-) ), osolíme, okořeníme sušeným zázvorem a lžičkou sojové omáčky.

Podáváme s brambory v jakékoliv úpravě.

Tip:
Místo prsou můžeme použít i kachní stehna nebo kuřecí/krůtí prsa.
Opéct je můžeme i nasucho pomalu na pánvi s nepřilnavým povrchem - kachna pustí hodně tuku.




 


RECEPTY

Staročeská husa

Postup: Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená brokolice s uzeným masem a sýrem

Postup: Pekáček nebo ohnivzdornou misku vymažeme máslem a pečlivě vysypeme strouhankou.... zobrazit recept

RECEPTY

Tousty se šunkou, sýrem a okurkou

Postup: Toustový chléb lehce namažeme máslem, poklademe plátky šunky (klidně anglickou,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

U Strakatého koně

Penzion je díky své poloze na samotě u lesa ideálním místem jak pro rodinnou...