27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Kachní prsa na zázvoru a víně

Název Množství a jednotka
kachni prsa 4 ks
červené víno 100 ml
čínská sojová omáčka 4 lžíce
zázvor čerstvý kousek
čerstvě mletý pepř

Restovaná zelenina

Název Množství a jednotka
mrkev
cuketa
pórek
zázvor mletý 1/2 lžičky
čínská sojová omáčka 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: čínská
Příprava: 15 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na několika místech do "mřížky" v asi centimetrových rozestupech, dáme pozor, abychom neřízli do masa (bylo by pak vysušené).
Červené víno (dala jsem portské) svaříme, smícháme se sojovou omáčkou, opepříme a přidáme nastrouhaný zázvor, kousek o velikosti zhruba 3x3x1 cm. Do vychladlé marinády naložíme kachní prsa tak, aby byla ponořená a necháme v lednici několik hodin marinovat, nejlépe přes noc.
Prsa před přípravou vyjmeme z marinády, osušíme papírovou utěrkou a opečeme na pánvi s troškou oleje nebo na grilu z obou stran, nejprve stranou s kůží. Už nesolíme, nebo jen úplně zlehounka na straně bez kůže, sojová omáčka je dost slaná. Každou stranu opékáme cca 3-4 minuty tak, aby se ze všech stran zatáhly.
Opečená prsíčka přendáme do pekáčku, v případě že jsme opékali na pánvi, přelijeme 2 lžícemi výpeku a dáme dopéct do vyhřáté trouby na 150° asi na půl hodinky. V případě že máte rádi růžový střed, pečeme jen krátce (15 min).
Marinádu svaříme zvlášť v kastrůlku na omáčku, povaříme pár minut, případně zahustíme půl lžičkou bramborového škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody.

Jako teplou přílohu můžeme zvolit restovanou zeleninu:
Zeleninu - cuketu, mrkev, lilek, salátovou okurku, cokoliv - nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji (nebo na lžíci kachního vypečeného sádla :-) ), osolíme, okořeníme sušeným zázvorem a lžičkou sojové omáčky.

Podáváme s brambory v jakékoliv úpravě.

Tip:
Místo prsou můžeme použít i kachní stehna nebo kuřecí/krůtí prsa.
Opéct je můžeme i nasucho pomalu na pánvi s nepřilnavým povrchem - kachna pustí hodně tuku.




 


RECEPTY

Povidlová omáčka

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem nebo studenou vodou... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová polévka

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci sádla asi 10 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové aglio olio

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě se lžící olivového oleje. Cuketu nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na kyselo

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme zásmažku na... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placičky z rýžové mouky

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, vodu ze zelí slijeme do misky, ve které... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...