Tyhle řepné karbanátky byly vlastně pokus - inspiroval mne článek na idnes o dvou ruských kočkách, co vlastní kavárnu a podávají tam prý vynikající řepné placičky s kapustou. Navnadilly mě, ale... nikde, ani na žádném ruském serveru jsem žádné takové ani podobné nenašla, tak jsem to udělala po svém, a výsledek byl opravdu fantastický. Nikdo, kdo neviděl přípravu, nepoznal, z čeho že ty karbanátky jsou, všem, i chronickým odmítačům řepy moc chutnaly. Jejich výrazy po zjištění, co spořádali, byly úsměvné :-). P.S. Pokud by se tady objevil nějaký hodný ruštinář, který by měl chuť se podívat, jestli něco takového na ruských webech existuje, bylo by to fajn, já jsem přece jen už s ruštinou dost na štíru :-) - a možná jsem jen blbě hledala :).
Postup
Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme, nakrájíme na kousky a zvlášť uvaříme rovněž v osolené vodě doměkka. Doba vaření řepy je cca 2 1/2 - 3 hodiny, kapusta je uvařená tak za půl hodiny. Uvařenou vychladlou řepu nastrouháme na jemném struhadle a slijeme puštěnou šťávu. Uvařenou kapustu scedíme a rozmixujeme. Ve větší míse smícháme nastrouhanou řepu, kapustu, přidáme vejce, 4 větší stroužky prolisovaného česneku, lžičku kurkumy, vrchovatou lžičku sušené šalvěje, osolíme, opepříme a zahustíme jemnými ovesnými vločkami (asi 5 lžic) a kukuřičnou moukou tak, aby šly tvořit placičky. Místo kukuřičné mouky je možno zahustit strouhankou nebo hladkou moukou. Promícháme, navlhčenýma rukama tvoříme placičky, obalíme ve strouhance a pomalu smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory.
Tip: Pro zdravější variantu je možno udělat placičky jen s ovesnými (pohankovými, ječnými apod) vločkami, rýžovou nebo kukuřičnou moukou a upéct je v troubě. Já jsem moc nešetřila se solí, řepa snese více soli, než je obvyklé. Ochutnávám, vyrobím (osmažím) vzorek, případně dosolím a dočesnekuju.