5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Krůtí prsa v bylinkové krustě

Název Množství a jednotka
krůtí prsa 1 kg
česnek 6 stroužků
petrželka 1 hrst
čerstvá bazalka a tymián 1 hrst
dijonská hořčice
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 45 min.
Mamut :-)



Postup
Krůtí prso vcelku prošpikujeme slaninou (ostrým tenkým nožem uděláme hlubší zářezy a do vzniklých kapsiček vložíme kousky slaniny), ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na pánvi rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme hrnkem vývaru a dáme do vyhřáté trouby na 180° péct. Občas maso přelijeme vypečenou šťávou.

Bylinky - čerstvou petrželku, bazalku, tymián - dohromady asi dvě hrsti bylinek nasekáme nadrobno. V misce rozšleháme celé vajíčko a přidáme nasekané bylinky. Lehce osolíme, přidáme šťávu z půlky citrónu, lžičku medu a promícháme. Pokud je směs moc řídká, zahustíme ji troškou (asi lžičkou) strouhanky.

Po hodině pečení maso vytáhneme na talíř, potřeme ze všech stran dijónskou hořčicí a na jednu stranu naneseme polovinu připravené bylinkové směsi. Maso vložíme zpět do pekáče bylinkovou stranou nahoru, pečeme další čtvrt hodiny, pak maso obrátíme, na druhou stranu naneseme zbytek bylinkové směsi a dopečeme maso doměkka.

Podáváme se šťouchanými petrželkovými brambory nebo s bramborovou kaší.

Tip:
Stejným způsobem můžeme připravit i vepřovou panenku nebo v podstatě jakékoliv ryby (lososa, mořského vlka) - u ryb bude příprava mnohem kratší a vynecháme u nich česnek.
Kdo hubne, vynechá ten špek :-).


 


RECEPTY

Gnocchi se špenátem a sušenými rajčaty

Postup: Uvaříme noky. Listový špenát podusíme na másle. Do vymaštěného pekáčku dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí delikatesa

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme.Ve větší míse si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Koule z mletého masa na zelenině

Postup: Mleté maso dáme do mísy a smícháme se strouhaným sýrem, vejcem, soli .... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

U Strakatého koně

Ke stravování můžete využít naši stylovou nekuřáckou restauraci. Naše kuchyně...