16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Svíčková na smetaně

Název Množství a jednotka
hovězí svíčková 1 kg
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

domácí knedlík

Název Množství a jednotka
houska 10 ks
oběd
Porce: 1
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 50 min.
Lukáš Veselý




Postup
Hovězí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou - do masa nožem nařízneme kapsy, do kterých vložíme plátky špeku. Maso ze všech stran osolíme a vložíme do pekáčku. Očistíme zeleninu a nakrájenou na menší kousky ji přidáme k masu společně s kořením. Zavážu koření do kousku sterilní gázy, ať to pak nemusím lovit, po upečení ji celou vyjmu a vyhodím. Samozřejmě lze použít i uzaviratelné sítko na čaj, ale pro mne je to pohodlnější takhle. Maso pokapeme roztopeným máslem a dáme do lednice odpočinout nejlépe přes noc.
Druhý den podlijeme 2 dl vývaru nebo studené vody a dáme péct. Doba pečení je závislá na troubě a kvalitě masa, obvykle 1 1/2 až dvě hodiny. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej, vytáhneme koření, zeleninu pomixujeme nebo propasírujeme, přendáme do většího hrnce a dáme vařit. Přidáme mouku rozmíchanou v trošce mléka, smetanu ke šlehání, dolijeme mlékem a povaříme asi 15 minut. Dochutíme solí, cukrem a po kapkách citronovou šťávou. Můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkového kompotu.



Další fotografie
 


RECEPTY

Mrkvový dort

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Slavnostní bábovka

Postup: Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl,... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové věnečky

Postup: Ze všech přísad na vále vypracujeme těsto a necháme v lednici alespoň dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicové lívanečky

Postup: Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme, brokolici dáme do misky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...