10. 5. 2024   |   svátek má Blažena
 

Zapomenuté heslo › Hrníčkové knedlíky

Název Množství a jednotka
hrubá mouka 1 hrnek
mléko 1 hrnek
starší rohlíky nebo veka 2 a 1/2 ks
vejce 2 ks
sůl
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Hrníčkové domácí knedlíky jsou tak jednoduché, až jsou geniální a zvládne je udělat úplně každý. A jako bonus jsou úplně luxusní :-).



Postup
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a necháme je hodinku až dvě proschnout. Zároveň si vytáhneme z lednice mléko a vajíčka, všechny suroviny by měly mít při přípravě pokojovou teplotu.
Ve větší míse připravíme těstíčko z hrubé mouky, mléka, žloutků, promícháme a osolíme - na toto množství necelá zarovnaná čajová lžička soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta přidáme nasekanou petrželku a nakrájené rohlíky, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Hrníčky poctivě vymažeme máslem až po vrchní okraj, ničím nevysypáváme, máslo úplně stačí, knedlíky pak jdou snadno vyklopit. Těstem naplníme hrníčky do dvou třetin (knedlíky nabudou, takže je neplníme až po okraj) a vložíme je do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala do poloviny hrníčků. Přikryjeme poklicí a na mírnějším ohni vaříme půl hodiny. Po půl hodině sundáme hrnec z plotny a necháme knedlíky asi dvě minuty odpočinout, pak hrníčky opatrně vyjmeme a lehce vyklopíme, případně pokud by držely u krajů, obtáhneme hrnek kolem knedlíku příborákem. Nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu k omáčkám nebo zelí.

Poznámka:
Z jednoho hrnku hrubé mouky a mléka a dvou a půl rohlíku vyjde pět čtvrtlitrových hrníčků hotových knedlíků. Knedlíky trošku "sednou", takže ve finále z tohoto množství je cca 20 - 25 plátků menších knedlíků.
Pokud jsou v rodině velcí jedlíci, doporučuji přidat množství o polovinu, tzn. 1 1/2 hrnku hrubé mouky, 1 1/2 hrnku mléka, 3 vejce, necelé 4 rohlíky.


Další fotografie
 


RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na paprice

Postup: Kuře - můžeme použít celé naporcované kuře, kuřecí stehna, čtvrtky nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Pařížská roláda

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli i česnek, přidáme mletou papriku.... zobrazit recept

RECEPTY

Vločková polévka

Postup: Na másle opražíme za stálého míchání ovesné vločky, až začnou mírně zlátnout,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...