10. 5. 2024   |   svátek má Blažena
 

Hrníčkové knedlíky

Název Množství a jednotka
hrubá mouka 1 hrnek
mléko 1 hrnek
starší rohlíky nebo veka 2 a 1/2 ks
vejce 2 ks
sůl
Zobrazit všechny ingredience

příloha
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Hrníčkové domácí knedlíky jsou tak jednoduché, až jsou geniální a zvládne je udělat úplně každý. A jako bonus jsou úplně luxusní :-).



Postup
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a necháme je hodinku až dvě proschnout. Zároveň si vytáhneme z lednice mléko a vajíčka, všechny suroviny by měly mít při přípravě pokojovou teplotu.
Ve větší míse připravíme těstíčko z hrubé mouky, mléka, žloutků, promícháme a osolíme - na toto množství necelá zarovnaná čajová lžička soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta přidáme nasekanou petrželku a nakrájené rohlíky, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Hrníčky poctivě vymažeme máslem až po vrchní okraj, ničím nevysypáváme, máslo úplně stačí, knedlíky pak jdou snadno vyklopit. Těstem naplníme hrníčky do dvou třetin (knedlíky nabudou, takže je neplníme až po okraj) a vložíme je do velkého hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala do poloviny hrníčků. Přikryjeme poklicí a na mírnějším ohni vaříme půl hodiny. Po půl hodině sundáme hrnec z plotny a necháme knedlíky asi dvě minuty odpočinout, pak hrníčky opatrně vyjmeme a lehce vyklopíme, případně pokud by držely u krajů, obtáhneme hrnek kolem knedlíku příborákem. Nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu k omáčkám nebo zelí.

Poznámka:
Z jednoho hrnku hrubé mouky a mléka a dvou a půl rohlíku vyjde pět čtvrtlitrových hrníčků hotových knedlíků. Knedlíky trošku "sednou", takže ve finále z tohoto množství je cca 20 - 25 plátků menších knedlíků.
Pokud jsou v rodině velcí jedlíci, doporučuji přidat množství o polovinu, tzn. 1 1/2 hrnku hrubé mouky, 1 1/2 hrnku mléka, 3 vejce, necelé 4 rohlíky.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kapustová polévka

Postup: Dáme vařit na proužky nakrájenou kapustu a hrst krup. Osolíme, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Brabantské cukroví

Postup: Všechny sypké přísady odvážíme na vál a promícháme. Přidáme máslo nakrájené na... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková žemlovka

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Tvaroh zředíme kapkou mléka a smícháme s 1 lžící... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka mléčná

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody (1 1/2 litru) do... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka "šupšup"

Postup: Hovězí maso ve vlastní šťávě z konzervy vyklopíme, překrájíme na menší kousky a... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

ESHOPY

Malecha's

Levná drogerie Německo. Kvalitní drogerie a potraviny z Německa, které u nás...