18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Pečená máslová dýně (nebo Hokkaido)

Název Množství a jednotka
dýně hokkaido 1/2 ks
provensálské bylinky 1 lžička
tymián 1 lžička
rozmarýn 1/2 lžičky
česnek 1 palička
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni rozpůlíme ostrým nožem a lžící vydlabeme semínka. Máslovou dýni je lepší oloupat (loupu normálně škrabkou), Hokkaido stačí jen dobře umýt, slupka pečením změkne. Dýni nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2 cm, pekáček vymažeme olivovým olejem, dáme do něj nakrájenou dýni a zasypeme bylinkami - tymiánem, rozmarýnem, provensálským kořením, (pokud použijeme sušené bylinky, stačí asi dvě - tři lžičky, čerstvých bylinek dáme zhruba hrst). Přidáme neoloupané rozpůlené stroužky česneku, dýni osolíme (na půlku dýně asi lžičku a půl soli), pokapeme olivovým olejem, rukou všechno dohromady promícháme a pečeme odkryté v troubě při teplotě 190° asi 20 - 25 minut doměkka. Podáváme samotné s bagetou k večeři, nebo jako zeleninovou přílohu k masovým pokrmům.

Pro dvě osoby stačí polovina dýně, z druhé půlky můžeme udělat polévku nebo dýňové pyré.

Tip:
K dýni můžeme přidat na proužky nakrájenou papriku, cuketu, na špalíčky nakrájenou cibuli nebo lilek.



Další fotografie
 


RECEPTY

Pařížská roláda

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený pangasius na rozmarýnu

Postup: Zmraženou rybu (pangasius, treska, losos) rozmrazíme. Osolíme, okořeníme... zobrazit recept

RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...