19. 7. 2019   |   svátek má Čeněk
 

Brokolicová bábovka

Název Množství a jednotka
brokolice 500 g
pikantní klobása 150 g
anglická slanina 50 g
česnek 5 stroužků
sýr eidam cihla 30% 100 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l vody) do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Než se nám uvaří brokolice, nakrájíme si na drobné kostičky ostřejší klobásku a anglickou slaninu (- můžeme použít zbytky uzenin, točený salám, šunku, šunkový, klobásku, zbytek uzeného, co máme k dispozici, dohromady cca 200g). Eidam a čedar (dohromady 150g) nastrouháme nahrubo. Okapanou brokolici nakrájíme nadrobno, nasypeme do větší misky, přidáme nakrájenou uzeninu, polohrubou mouku s práškem do pečiva, žloutky, mléko, prolisovaný česnek, směs osolíme zarovnanou lžičkou soli, okořeníme muškátovým květem (1/4 lžičky), opepříme a promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, dotuha ušlehané bílky, promícháme (pokud je těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka) a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy. Troubu předehřejeme na 180° a bábovku upečeme dozlatova. Upečenou bábovku posypeme nastrouhaným sýrem.

Podáváme teplé i studené, s brambory nebo s bagetou.

Tip:
Můžete péct i na plechu, doba pečení bude o něco kratší, v bábovkové formě může být doba pečení delší, podle typu bábovky a trouby :-).
Do těsta můžeme přidat i kousek dobrého domácího špeku, nebo zužitkovat jakékoliv zbytky tvrdých sýrů, může být i niva.



Další fotografie
 


RECEPTY

Hovězí maso v mrkvi

Postup: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky na jablkách

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a zprudka orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Uzená polévka se zeleninou a kroupami

Postup: Uzené maso uvaříme v mírně osolené vodě. Kroupy (střední krupky) uvaříme zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené tousty se sýrem

Postup: Eidam nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme utřený česnek, nadrobno... zobrazit recept

RECEPTY

"Zalitá" polévka

Postup: Starší, nejlépe okoralý chléb nakrájíme na teninké malé plátečky, v talíři... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...