25. 6. 2022   |   svátek má Ivan
 

Brokolicová bábovka

Název Množství a jednotka
brokolice 500 g
pikantní klobása 150 g
anglická slanina 50 g
česnek 5 stroužků
sýr eidam cihla 30% 100 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l vody) do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Než se nám uvaří brokolice, nakrájíme si na drobné kostičky ostřejší klobásku a anglickou slaninu (- můžeme použít zbytky uzenin, točený salám, šunku, šunkový, klobásku, zbytek uzeného, co máme k dispozici, dohromady cca 200g). Eidam a čedar (dohromady 150g) nastrouháme nahrubo. Okapanou brokolici nakrájíme nadrobno, nasypeme do větší misky, přidáme nakrájenou uzeninu, polohrubou mouku s práškem do pečiva, žloutky, mléko, prolisovaný česnek, směs osolíme zarovnanou lžičkou soli, okořeníme muškátovým květem (1/4 lžičky), opepříme a promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, dotuha ušlehané bílky, promícháme (pokud je těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka) a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy. Troubu předehřejeme na 180° a bábovku upečeme dozlatova. Upečenou bábovku posypeme nastrouhaným sýrem.

Podáváme teplé i studené, s brambory nebo s bagetou.

Tip:
Můžete péct i na plechu, doba pečení bude o něco kratší, v bábovkové formě může být doba pečení delší, podle typu bábovky a trouby :-).
Do těsta můžeme přidat i kousek dobrého domácího špeku, nebo zužitkovat jakékoliv zbytky tvrdých sýrů, může být i niva.



Další fotografie
 


RECEPTY

Marináda na krkovičku

Postup: Do mísy dáme olej - podle potřeby a množství nakládaného masa, na 1kg masa cca... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninové placičky

Postup: Květák, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Zpěníme najemno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Couračka

Postup: Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a i s lákem zalijeme 1,5l studené vody,... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová "zahradnická roláda"

Postup: Přibližně půlkilový kousek kýty upravíme na plát, který přes folii rozkepeme... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...