16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Brokolicová bábovka

Název Množství a jednotka
brokolice 500 g
pikantní klobása 150 g
anglická slanina 50 g
česnek 5 stroužků
sýr eidam cihla 30% 100 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l vody) do poloměkka - asi 15 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Než se nám uvaří brokolice, nakrájíme si na drobné kostičky ostřejší klobásku a anglickou slaninu (- můžeme použít zbytky uzenin, točený salám, šunku, šunkový, klobásku, zbytek uzeného, co máme k dispozici, dohromady cca 200g). Eidam a čedar (dohromady 150g) nastrouháme nahrubo. Okapanou brokolici nakrájíme nadrobno, nasypeme do větší misky, přidáme nakrájenou uzeninu, polohrubou mouku s práškem do pečiva, žloutky, mléko, prolisovaný česnek, směs osolíme zarovnanou lžičkou soli, okořeníme muškátovým květem (1/4 lžičky), opepříme a promícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, dotuha ušlehané bílky, promícháme (pokud je těsto moc tuhé, přidáme trošku mléka) a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo chlebíčkové formy. Troubu předehřejeme na 180° a bábovku upečeme dozlatova. Upečenou bábovku posypeme nastrouhaným sýrem.

Podáváme teplé i studené, s brambory nebo s bagetou.

Tip:
Můžete péct i na plechu, doba pečení bude o něco kratší, v bábovkové formě může být doba pečení delší, podle typu bábovky a trouby :-).
Do těsta můžeme přidat i kousek dobrého domácího špeku, nebo zužitkovat jakékoliv zbytky tvrdých sýrů, může být i niva.



Další fotografie
 


RECEPTY

Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Postup: Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové "laskonky"

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Bílky se špetkou soli... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové kuličky

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme mletý nebo strouhaný... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová terina

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev uvaříme doměkka v osolené vodě se zázvorem. Zvlášť... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí nudličky na portském víně

Postup: Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na 2 lžících oleje.... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...