1. 8. 2025   |   svátek má Oskar
 

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Název Množství a jednotka
kysané zelí 500 g
vařené brambory 3 ks
škvarky 3 lžíce
sádlo 2 lžíce
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 3
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Když zbudou brambory od oběda, můžeme udělat jednoduché a výborné zelné placičky k večeři nebo na druhý den do práce.



Postup
Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si překrájíme na menší kousky. V míse smícháme zelí s brambory, přidáme vajíčko, škvarky, sádlo nebo škvarkové sádlo (já ho předem trochu rozpustím), vodu, kterou jsme ze zelí slili, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme, promícháme a zahustíme cca 4 vrchovatými lžícemi hladké mouky. Pokud nemáme uvařené brambory, můžeme placky dělat i bez nich, dáme více mouky, tak, aby šly tvořit placičky. Tvoříme placičky (jen tak lžící je rozplácnu na plech vyložený pečícím papírem) - nebo můžeme těsto rozetřít po celém plechu a pak upečené krájet na kostky. Upečeme v prudké troubě při teplotě 200 - 210° asi 20 minut. Z půl kila zelí je asi 20 placiček.


Další fotografie
 


RECEPTY

Čočková polévka mléčná

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody (1 1/2 litru) do... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky s fazolkami

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy se sojovou omáčkou, olejem, a soli.... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarské kuře

Postup: Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Osolíme a necháme odležet. Mezi tím si nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Rizoto s cuketou, sušenými rajčaty a olivami

Postup: Cukety očistíme, nakrájíme zalijeme olivovým olejem a orestujeme. Mezitím dáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...