6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Zapomenuté heslo › Svatomartinská husa

Název Množství a jednotka
husa 1 ks
sůl
kmín
jablka 2 ks

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 12 h.
Mamut :-)


Tuhle husu zvládne úplně každý a maso je po upečení tak měkké, že samo odpadává od kostí.



Postup
Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je nutné mít elektrickou troubu. Víc práce dá zelí a pokud děláme domácí, tak knedlíky. Z husy odstraníme droby, celou osolíme i vevnitř, vydatně posypeme kmínem a posadíme ji do velkého pekáče. Zakryjeme poklicí a bez podlévání ji dáme do trouby péct na 90°. Jdeme klidně spát, ráno se vzbudíte do krásně provoněného bytu a s téměř hotovým obědem :-) . Dávám ji do trouby kolem půlnoci a v poledne mám upečeno, ale když ji tam dáte v deset, jedenáct, nic se neděje. Ráno kolem desáté na ni mrkneme, podlijeme výpekem (husa bude vypadat zatím jako uvařená, nelekejte se), dáme dovnitř husy a kolem ní oloupané a na měsíčky nakrájené jablka a hodinu před podáváním zvýšíme teplotu na 180°, aby zezlátla kůrčička. Poslední hodinku sem tam podlijeme vypečeným sádlem z husy.
Husu podáváme s bílým a červeným zelím a nejlepší je k ní karlovarský knedlík nebo třeba hrníčkové knedlíky.

Jestliže máte mraženou husu, musíte ji nejdříve rozmrazit, tak ji vytáhněte s dostatečným předstihem (10-12 hodin).


Další fotografie
 


RECEPTY

Tagliatelle s lososem a brokolicí

Postup: Brokolici a těstoviny uvaříme každé zvlášť v osolené vodě doměkka a scedíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Vajíčková pomazánka s nivou

Postup: Vajíčka uvařené natvrdo a nivu nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehenní řízky s batáty a dýní na víně

Postup: Batáty oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a vsypeme na lech s vyššími... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a propláchneme studenou vodou. Necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Žampionový krém

Postup: Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky (klidně na větší kousky, polévka se... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...