6. 5. 2024   |   svátek má Radoslav
 

Výživová poradna › Svatomartinská husa

Název Množství a jednotka
husa 1 ks
sůl
kmín
jablka 2 ks

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 12 h.
Mamut :-)


Tuhle husu zvládne úplně každý a maso je po upečení tak měkké, že samo odpadává od kostí.



Postup
Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je nutné mít elektrickou troubu. Víc práce dá zelí a pokud děláme domácí, tak knedlíky. Z husy odstraníme droby, celou osolíme i vevnitř, vydatně posypeme kmínem a posadíme ji do velkého pekáče. Zakryjeme poklicí a bez podlévání ji dáme do trouby péct na 90°. Jdeme klidně spát, ráno se vzbudíte do krásně provoněného bytu a s téměř hotovým obědem :-) . Dávám ji do trouby kolem půlnoci a v poledne mám upečeno, ale když ji tam dáte v deset, jedenáct, nic se neděje. Ráno kolem desáté na ni mrkneme, podlijeme výpekem (husa bude vypadat zatím jako uvařená, nelekejte se), dáme dovnitř husy a kolem ní oloupané a na měsíčky nakrájené jablka a hodinu před podáváním zvýšíme teplotu na 180°, aby zezlátla kůrčička. Poslední hodinku sem tam podlijeme vypečeným sádlem z husy.
Husu podáváme s bílým a červeným zelím a nejlepší je k ní karlovarský knedlík nebo třeba hrníčkové knedlíky.

Jestliže máte mraženou husu, musíte ji nejdříve rozmrazit, tak ji vytáhněte s dostatečným předstihem (10-12 hodin).


Další fotografie
 


RECEPTY

Rafaelo řezy

Postup: Ve větší míse šleháme elektrickým šlehačem celá vejce s dvěma lžícemi vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Postup: Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna se smetanovým zelím

Postup: Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme (se solí opatrně, šunka je dost... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolice zapečená se sýrem

Postup: Brambory oškrábeme a v celku dáme vařit. Osolíme, okmínujeme. Vaříme asi 10... zobrazit recept

RECEPTY

Tuňáková pomazánka

Postup: Cibuli a okurku nakrájíme nadrobno a smícháme s konzervou tuňáka. Osolíme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...