19. 4. 2024   |   svátek má Rostislav
 

Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Název Množství a jednotka
mandle loupané 300 g
moučkový cukr 200 g
bílek 3 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
cukr krupice
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: sardská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Amaretti sardi - sardské mandlové sušenky - najdete ve všech oblastech Sardinie. Je to typické pečivo na tomto nádherném ostrově, které se podává ve sváteční dny při obědě nebo večeři zároveň se skleničkou vína.



Postup
Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu rozemeleme na jemný prášek. Bílky se špetkou soli ušleháme do polotuha, přidáme druhou polovinu cukru a společně ušleháme do lesklé, krémovité konzistence. Přidáme pomleté mandle s citrónovou kůrou, promícháme nejprve vařečkou a pak rukou vypracujeme hladké těsto. Do misky si dáme studenou vodu, ve které si budeme namáčet ruce, jinak by se nám těsto lepilo. Z hmoty tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, každou kuličku obalíme v krupicovém cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky zapíchneme loupanou mandli nebo kousek kandované třešně. Před pečením necháme sušenky na plechu odpočinout alespoň dvě hodiny. Pečeme v mírné troubě cca při teplotě 130°- 150° asi 30 minut dozlatova.

Tip:
Sardské mandlové sušenky se v různých oblastech Sardinie mohou mírně lišit - v originálních starých receptech se dává zhruba třetina množství mandlí hořkých a nepřidává se citrónová kůra.
Viděla jsem i postup, kdy se bílky nešlehaly, do mísy se nasypaly mleté mandle s cukrem a citrónovou kůrou, přidaly se neušlehané bílky a rukou se zpracovalo těsto.
Popraskání u pečiva je žádoucí :-).





 


RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placičky z rýžové mouky

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, vodu ze zelí slijeme do misky, ve které... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Švábka (žebrácká polévka)

Postup: Starší, nebo i suchý chleba rozlámeme nebo nakrájíme na kousky a dáme rozvařit... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené tousty se sýrem

Postup: Eidam nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme utřený česnek, nadrobno... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...