10. 7. 2020   |   svátek má Libuše/Amálie
 

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Název Množství a jednotka
kaštanová mouka 300 g
extra panenský olivový olej 3 lžíce
studená voda 300 - 400 ml
cukr třtinový 1 lžíce
sůl špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Castagnaccio není úplně typický koláč, je to spíše taková hutnější "placka", s výraznou specifickou chutí. Kdysi bývaly pokrmy z kaštanů jídlem chudých, dnes patří, jako spousta jiných "starých" a znovuobjevených jídel, mezi delikatesy.



Postup
Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci třtinového cukru, olivový olej a postupně za stálého šlehání metličkou přiléváme studenou vodu, až nám vznikne těstíčko krémovité konzistence, asi jako na lívance. Kaštanová mouka dodá těstu zlatou karamelovou barvu.
Přidáme větší část scezených rozinek, větší část ořechů, piniové oříšky, promícháme vařečkou a těsto nalijeme do vymazané a hrubou (polohrubou) moukou vymazané koláčové formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°. Po pěti minutách vytáhneme koláč z trouby, povrch posypeme zbylými rozinkami a oříšky, navrch můžeme položit i dvě snítky rozmarýnu, vložíme zpět do trouby a pečeme cca 30 - 35 minut dozlatova, upečený koláč má typicky popraskaný povrch.


Tip:
Kaštanová mouka má velmi specifickou chuť. Lidé se dělí na dvě skupiny - buďto pokrmy z ní milují, nebo jim vůbec nechutnají. Vzhledem k ceně kaštanové mouky doporučuji těm, kteří s ní nemají žádné zkušenosti, si koupit nejprve menší balení :-). U nás se velmi špatně shání, bývá někdy k dostání buďto v bioobchodech, nebo na internetu, obvykle si ji ale lidé vozí z Itálie, Francie nebo Korsiky, kde se v sezóně dá koupit běžně. Důležité je poznamenat, že kaštanová mouka je bez lepku.
Do těsta můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru nebo fenyklová semínka. V originálním receptu není uveden cukr, kaštanová mouka je sladká, ale nám chutná trochu přislazený. Do koláče se může přidat i např. kakao, skořice nebo třeba lžíce rumu. Nebo všechno naráz :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Losos s citronovou omáčkou

Postup: Porce lososa bez kůže osolíme, okořeníme citronovým pepřem, vložíme do pekáčku,... zobrazit recept

RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové aglio olio

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě se lžící olivového oleje. Cuketu nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Bešamel

Postup: Bešamel tvoří základ téměř každé smetanové omáčky. Připravíme si máslo, hladkou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...