25. 10. 2020   |   svátek má Beáta
 

Castagnaccio - italský kaštanový koláč

Název Množství a jednotka
kaštanová mouka 300 g
extra panenský olivový olej 3 lžíce
studená voda 300 - 400 ml
cukr třtinový 1 lžíce
sůl špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Castagnaccio není úplně typický koláč, je to spíše taková hutnější "placka", s výraznou specifickou chutí. Kdysi bývaly pokrmy z kaštanů jídlem chudých, dnes patří, jako spousta jiných "starých" a znovuobjevených jídel, mezi delikatesy.



Postup
Rozinky přelijeme horkou vodou nebo rumem a necháme nabobtnat. Kaštanovou mouku prosijeme do mísy, přidáme špetku soli, vrchovatou lžíci třtinového cukru, olivový olej a postupně za stálého šlehání metličkou přiléváme studenou vodu, až nám vznikne těstíčko krémovité konzistence, asi jako na lívance. Kaštanová mouka dodá těstu zlatou karamelovou barvu.
Přidáme větší část scezených rozinek, větší část ořechů, piniové oříšky, promícháme vařečkou a těsto nalijeme do vymazané a hrubou (polohrubou) moukou vymazané koláčové formy. Dáme do trouby vyhřáté na 180°. Po pěti minutách vytáhneme koláč z trouby, povrch posypeme zbylými rozinkami a oříšky, navrch můžeme položit i dvě snítky rozmarýnu, vložíme zpět do trouby a pečeme cca 30 - 35 minut dozlatova, upečený koláč má typicky popraskaný povrch.


Tip:
Kaštanová mouka má velmi specifickou chuť. Lidé se dělí na dvě skupiny - buďto pokrmy z ní milují, nebo jim vůbec nechutnají. Vzhledem k ceně kaštanové mouky doporučuji těm, kteří s ní nemají žádné zkušenosti, si koupit nejprve menší balení :-). U nás se velmi špatně shání, bývá někdy k dostání buďto v bioobchodech, nebo na internetu, obvykle si ji ale lidé vozí z Itálie, Francie nebo Korsiky, kde se v sezóně dá koupit běžně. Důležité je poznamenat, že kaštanová mouka je bez lepku.
Do těsta můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru nebo fenyklová semínka. V originálním receptu není uveden cukr, kaštanová mouka je sladká, ale nám chutná trochu přislazený. Do koláče se může přidat i např. kakao, skořice nebo třeba lžíce rumu. Nebo všechno naráz :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Mladé fazolky se slaninou

Postup: Zelené fazolky dáme vařit do vody, kterou jsme osolili. Vaříme jen 5 minut. Pak... zobrazit recept

RECEPTY

Krupičná kaše se skořicí

Postup: Do hrnce - nejlépe se silným dnem nebo s teflonovým povrchem nalijeme mléko,... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí po sardsku

Postup: Jehněčí plec omyjeme, osušíme a pečlivě odblaníme. Maso na několika místech... zobrazit recept

RECEPTY

Jarní polévka s ovesnými vločkami

Postup: Ovesné vločky lehce osmahneme na másle, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme na... zobrazit recept

RECEPTY

Zelný salát s mrkví

Postup: Půlku menšího hlávkového zelí nakrouháme, podlijeme vodou a povaříme v osolené... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...