18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Název Množství a jednotka
falešná hovězí svíčková 600 g
velká cibule 5 ks
máslo 100 g
slunečnicový olej 2+2 lžíce
masový vývar 3/4 l
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji s máslem osmažíme dozlatova - trvá to asi 10 minut, než cibule zezlátne. Osmaženou cibuli odstavíme. Plátky masa osušíme papírovou utěrkou a na trošce oleje ve větším hrnci opečeme (neosolené!) z obou stran dohněda - všechny plátky masa se musí dotýkat dna hrnce, jinak pustí šťávu a maso bude "gumové". K masu přidáme osmaženou cibuli, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka. Nakonec vmícháme záklechtku z trochy studené vody a zarovnané lžíce hladké mouky a povaříme ještě pět minut. Podáváme nejlépe se šťouchanými brambory.

Tip:
Falešnou svíčkovou s cibulovou omáčkou můžeme dělat i v tlakáči - postup je stejný, orestujeme zvlášť na pánvi cibuli, maso opečeme rovnou v tlakáči, přidáme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme, uzavřeme a dusíme asi hodinu a čtvrt.


 


RECEPTY

Kuřecí stehna se smetanovým zelím

Postup: Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme (se solí opatrně, šunka je dost... zobrazit recept

RECEPTY

"Klobásky" z mletého masa

Postup: Rohlík si namočíme do 1 dl mléka.Slaninou, nakrájenou na plátky, si vyložíme... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové "laskonky"

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Bílky se špetkou soli... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové rohlíčky

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Na vál nasypeme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninový salát s pečeným masem

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Dáme do mísy, přidáme plechovku mungo klíčků,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Hamry

Horský hotel Hamry se nachází na okraji obce Čeladná, která je obklopena...