21. 6. 2024   |   svátek má Alois
 

Dušené telecí maso (Veal stew) v kedlubnách

Název Množství a jednotka
telecí kýta 750 g
kedlubny 2 - 3 ks
velká mrkev 2 ks
citronová kůra
muškátový oříšek špetka
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Telecí maso nakrájíme na kostky. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej s máslem a maso opečeme ze všech stran dozlatova - všechny kostky masa by se měly dotýkat dna, aby nepustily šťávu. Opečené maso podlijeme vývarem tak, aby bylo jen ponořené, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem (cca desetkrát strouhnu), zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi půl hodiny. Po půl hodině přidáme na kostičky nakrájené kedlubny a mrkev, přidáme hrst čerstvého tymiánu a nastrouhanou citrónovou kůru z 1/4 citrónu a společně za občasného podlití vývarem (podle potřeby) dodusíme doměkka. Před dokončením zahustíme lžící kukuřičné (nebo rýžové) mouky rozmíchané v trošce studené vody. Ještě pět minut povaříme a podáváme s rýží, kuskusem, těstovinami nebo bramborovou kaší.

Tip:
Místo kedluben můžeme použít tuřín.


 


RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Tchýnino "maso na šťávě"

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a maso na menší kostky. Na sádle opečeme cibuli... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna pečená celou noc

Postup: Kachnu omyju, nasolím a okmínuju. Posadím ji do pekáčku, ničím nepodlévám.... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané chlebíčky

Postup: Veku nakrájíme na plátky, nebo koupíme již nakrájenou. Každý plátek lehce... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...