25. 4. 2024   |   svátek má Marek
 

Dušené telecí maso (Veal stew) v kedlubnách

Název Množství a jednotka
telecí kýta 750 g
kedlubny 2 - 3 ks
velká mrkev 2 ks
citronová kůra
muškátový oříšek špetka
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Telecí maso nakrájíme na kostky. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej s máslem a maso opečeme ze všech stran dozlatova - všechny kostky masa by se měly dotýkat dna, aby nepustily šťávu. Opečené maso podlijeme vývarem tak, aby bylo jen ponořené, osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem (cca desetkrát strouhnu), zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi půl hodiny. Po půl hodině přidáme na kostičky nakrájené kedlubny a mrkev, přidáme hrst čerstvého tymiánu a nastrouhanou citrónovou kůru z 1/4 citrónu a společně za občasného podlití vývarem (podle potřeby) dodusíme doměkka. Před dokončením zahustíme lžící kukuřičné (nebo rýžové) mouky rozmíchané v trošce studené vody. Ještě pět minut povaříme a podáváme s rýží, kuskusem, těstovinami nebo bramborovou kaší.

Tip:
Místo kedluben můžeme použít tuřín.


 


RECEPTY

Kuřecí prsa plněná špenátem a ricottou

Postup: Na lžíci másla necháme zpěnit najemno nasekaný česnek, přidáme baby špenát a... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový koláč

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečená brokolice s uzeným masem a sýrem

Postup: Pekáček nebo ohnivzdornou misku vymažeme máslem a pečlivě vysypeme strouhankou.... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkový betlém a svícínky

Postup: V hrnci rozpustíme 1 lžíci tuku a vody a přidáme med. Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Zasmažená česnekačka

Postup: V hrnci osmažíme na lžíci sádla na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...