2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Název Množství a jednotka
falešná hovězí svíčková 600 g
velká cibule 5 ks
máslo 100 g
slunečnicový olej 2+2 lžíce
masový vývar 3/4 l
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji s máslem osmažíme dozlatova - trvá to asi 10 minut, než cibule zezlátne. Osmaženou cibuli odstavíme. Plátky masa osušíme papírovou utěrkou a na trošce oleje ve větším hrnci opečeme (neosolené!) z obou stran dohněda - všechny plátky masa se musí dotýkat dna hrnce, jinak pustí šťávu a maso bude "gumové". K masu přidáme osmaženou cibuli, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka. Nakonec vmícháme záklechtku z trochy studené vody a zarovnané lžíce hladké mouky a povaříme ještě pět minut. Podáváme nejlépe se šťouchanými brambory.

Tip:
Falešnou svíčkovou s cibulovou omáčkou můžeme dělat i v tlakáči - postup je stejný, orestujeme zvlášť na pánvi cibuli, maso opečeme rovnou v tlakáči, přidáme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme, uzavřeme a dusíme asi hodinu a čtvrt.


 


RECEPTY

Thajské rizoto

Postup: Nejprve uvaříme rýži - velmi dobrá do rizota je rýže Arborio, ale může být i... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášek na husto (hrášek na smetaně)

Postup: Dvě plechovky (po 400 g) vyklopíme i s nálevem do hrnce a přivedeme k varu. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Postup: V trošce mléka za stálého míchání metličkou pomalu rozpustím na mírném ohni... zobrazit recept

RECEPTY

Toskánské rizoto

Postup: Do hlubší pánve dáme máslo, drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...